18 Νοέμβριος 2017, 20:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2017, 20:51

Δικαιώθηκε η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στην προσφυγή κατά των Σκοπίων για την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας

  • Δικαιώθηκε η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στην προσφυγή κατά των Σκοπίων για την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας
    (Φωτ.: spc.rs)

Στις 16 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο ανακοίνωσε την ετυμηγορία σχετικά με την προσφυγή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) κατά της πΓΔΜ για την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας. 

Η ετυμηγορία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η πΓΔΜ παραβίασε το αρθ. 11 (ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι), σε συνδυασμό με το άρθρο 9 (ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)», το οποίο προέκυψε από την άρνηση της εξουσίας να καταχωρηθεί Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας (OOA), ως χωριστή θρησκευτική κοινότητα.

Το δικαστήριο επέβαλε στην πΓΔΜ την καταβολή αποζημίωσης στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδας ύψους 9.500 ευρώ. Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας είναι αυτόνομη ορθόδοξη Εκκλησία και υπάγεται στο σερβικό Πατριαρχείο. Είναι η μοναδική ορθόδοξη Εκκλησία, κανονικά αναγνωρισμένη στην επικράτεια των Σκοπίων. Οι Αρχές είχαν αρνηθεί να της δώσουν άδεια με το σκεπτικό ότι εφόσον υπάρχει «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» δεν μπορεί να υπάρξει και δεύτερη Εκκλησία για την ίδια ομολογία.

Η άλλη Εκκλησία, που αυτοαποκαλείται «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» αυτοανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη το 1967, θεωρείται σχηματική και δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη, κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο.

  • Πηγή: poa-info.org / ΑΠΕ-ΜΠΕ.