18 Νοέμβριος 2017, 14:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2017, 14:55

Πέθανε ο αρσιβαρίστας Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου

  • Πέθανε ο αρσιβαρίστας Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου
    (Φωτ.: hurriyetdailynews.com)

Μετά από μήνες νοσηλείας σε κρίσιμη κατάσταση, ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου απεβίωσε τα ξημερώματα, σε ηλικία μόλις 50 ετών. Ο διάσημος αρσιβαρίστας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Bakırköy Sadi Konuk» της Κωνσταντινούπολης με ηπατική ανεπάρκεια και το τελευταίο διάστημα είχε επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μμε, ο «Ηρακλής τσέπης», βρισκόταν σε τεχνητό κώμα τις τελευταίες μέρες.

Ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου ήταν γεννημένος στη Βουλγαρία, αλλά πήρε την τουρκική υπηκοότητα το 1986 και έγινε ο πιο διάσημος αρσιβαρίστας στην Τουρκία. Ο λόγος που άλλαξε… πατρίδα ήταν ότι η Βουλγαρία έκανε μποϋκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984 και έχασε την ευκαιρία για διάκριση. Μάλιστα, η Βουλγαρία αξίωσε και πήρε το ποσό των 1.250 εκατ. δολάρια πριν τους Ολυμπιακούς του 1988 για να επιτρέψει την… μεταγραφή.

Καριέρα από... χρυσάφι
Το προσωνύμιο «Ηρακλής τσέπης» του δόθηκε επειδή είχε ύψος 1.47μ., αλλά τα κατορθώματά του στην άρση βαρών άφησαν εποχή. Κατέκτησε τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (1988, 1992 και 1996) και πέντε χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα μάλιστα, έδωσε συγκλονιστική μάχη με τον Βαλέριο Λεωνίδη για το χρυσό.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 επιχείρησε να πάρει και τέταρτο χρυσό μετάλλιο, αλλά δεν τα κατάφερε και στη συνέχεια εθίστηκε στο αλκοόλ, που του προκάλεσε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εκτός από τη λαμπρή καριέρα του ως αθλητής, ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου επιχείρησε να μπει και στον στίβο της πολιτικής, χωρίς επιτυχία. Στις εθνικές εκλογές του 1999 κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος για να εκπροσωπήσει την Μπούρσα στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Το 2002 ήταν υποψήφιος με το Εθνικιστικό Κόμμα στις δημοτικές εκλογές στον δήμο Κιράτς σε επαρχία της Κωνσταντινούπολης και εκπροσώπησε το ίδιο κόμμα στις εθνικές εκλογές το 2006. Σε καμιά από αυτές τις προσπάθειες δεν κατάφερε να εκλεγεί.