18 Νοέμβριος 2017, 09:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2017, 09:29

Ψηφιακή έκθεση για την αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου στην Ουάσιγκτον (βίντεο)

  • Ψηφιακή έκθεση για την αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου στην Ουάσιγκτον (βίντεο)
  • Ψηφιακή έκθεση για την αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου στην Ουάσιγκτον (βίντεο)
  • Ψηφιακή έκθεση για την αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου στην Ουάσιγκτον (βίντεο)

Τον Μάρτιο ολοκληρώθηκε το έργο Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου που πραγματοποιήθηκε από διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για την Προστασία των Μνημείων. Η πορεία των εργασιών στον Πανάγιο Τάφο καταγράφεται σε μια ψηφιακή έκθεση με τίτλο «Tomb of Christ: The Holy Sepulchre Experience» στο μουσείο του National Geographic στην Ουάσιγκτον.

Οι εργασίες της ελληνικής ομάδας διήρκησαν εννέα μήνες και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Η έκθεση είναι διαδραστική και με τη χρήση νέων τεχνολογιών και τρισδιάστατων μοντέλων, επιχειρεί να μεταφέρει νοητά τον επισκέπτη στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να δει από κοντά τις εργασίες αποκατάστασης που έγιναν από την ομάδα του ΕΜΠ.

Η ελληνική ομάδα απαρτιζόταν από την επιστημονικά υπεύθυνη καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου και μέλη τον ομότιμο καθηγητή Εμμανουήλ Κορρέ (Σχολή Αρχιτεκτόνων), τον καθηγητή Ανδρέα Γεωργόπουλο (Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών), την καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου (Σχολή Χημικών Μηχανικών), τον καθηγητή Κωνσταντίνο Σπυράκο (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών) και τον επίκουρο καθηγητή Χαράλαμπο Μουζάκη (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών). Το ελληνικό υπουργείο πολιτισμού έχει προτείνει το έργο αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου ως υποδειγματικό έργο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έτους 2018 για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης στο μουσείο του National Geographic στην Ουάσιγκτον έδωσε το παρών η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία υπογράμμισε ότι η μεγάλη επιτυχία του έργου συνίσταται τόσο στην τεχνολογική πρωτοπορία του ΕΜΠ και στην ανάδειξη των αξιών του μνημείου, που οδήγησε στην συνύπαρξη των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων μετά από 2000 χρόνια, όσο και στην οικουμενική συσπείρωση που δημιουργήθηκε.

Η έκθεση «Ο Πανάγιος Τάφος- Το μνημείο και το έργο Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου από το ΕΜΠ» θα έρθει και στην Ελλάδα και θα φιλοξενηθεί το 2018 (άνοιξη-φθινόπωρο), στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

  • Φωτογραφίες και βίντεο από το nationalgeographic.org