17 Νοέμβριος 2017, 21:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2017, 21:46

«Hürriyet»: Ο εκπρόσωπος των Κούρδων ανταρτών της Συρίας ανακρίνεται από τη ΜΙΤ

  • Τουρκία: Η Αστυνομία διέλυσε διαδήλωση των «Μητέρων του Σαββάτου»
    (Φωτ. αρχείου)

Ένα από τα γνωστότερα και σημαντικότερα στελέχη του αραβοκουρδικού συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος με τη στήριξη των ΗΠΑ βρίσκεται «στα χέρια» των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT) υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet. Ο Ταλάλ Σέλο, εκπρόσωπος μέχρι πρόσφατα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) «παραδόθηκε» αυτήν την εβδομάδα στους Σύρους αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα και οδηγήθηκε στην επαρχία Γκαζίαντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ανακρίνεται από τη MIT, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Ο Σέλο εξαφανίστηκε πριν από αρκετές ημέρες, κάτω από περίεργες συνθήκες και κυκλοφορούν πολλές φήμες για την τύχη του.

Κάποιες υποστήριζαν ότι παραδόθηκε στην Τουρκία, άλλες ότι έχει αιχμαλωτιστεί. Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι SDF ανέφεραν ότι η εξαφάνιση του Σέλο είναι «το αποτέλεσμα μιας επιχείρησης των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, σε συνεργασία με μέλη της οικογένειάς του».

Σύμφωνα πάντα με αυτήν την ανακοίνωση, ο Σέλο δεχόταν «πολλές πιέσεις και εκβιασμούς από το τουρκικό κράτος, μέχρι του σημείου να δέχεται απειλές για τα παιδιά του που βρίσκονται στην Τουρκία».


Ο Ταλάλ Σέλο (φωτ.: hawarnews.com)

Η βασική συνιστώσα των SDF είναι η κουρδική οργάνωση Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα. Οι SDF στηρίζονται από τις ΗΠΑ και υπήρξαν η αιχμή του δόρατος για την ανακατάληψη της Ράκας, της «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Σύμφωνα με τη Hürriyet, ο Σέλο ανακρίνεται από τη ΜΙΤ σχετικά με τις αμυντικές θέσεις των YPG στη ζώνη του Αφρίν, στη βόρεια Συρία, καθώς επίσης και για τον εξοπλισμό και τις συμμαχίες που έχει συνάψει η κουρδική οργάνωση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.