17 Νοέμβριος 2017, 15:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2017, 14:45

Διαβήματα της Ελλάδας στη Γερμανία για τους ελέγχους σε Έλληνες ταξιδιώτες

  • ΥΠΕΞ: Δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Τις τελευταίες ημέρες στα γερμανικά αεροδρόμια ταξιδιώτες από την Ελλάδα, έξω από τις διαδικασίες Σένγκεν, υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους σε ειδικούς χώρους στους οποίους μεταφέρονται με πούλμαν. Έλληνας που ταξίδεψε αεροπορικώς στη Στουτγάρδη ανέβασε φωτογραφίες στο λογαριασμό του στο Facebook οι οποίες δείχνουν μεγάλες ουρές. «Υπήρχαν υποστελεχωμένα ελεγκτήρια μόνο για εκτός Σέγκεν, ουσιαστικά “for travelers from Greece only” και όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως διαβατηρίου, έπρεπε να υποστούν την πολύωρη –σαδιστική– αναμονή», γράφει χαρακτηριστικά.

Δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφέρει ότι η Ελλάδα προχώρησε σε διαβήματα στη Γερμανία για τους ελέγχους.

Ωστόσο, αν και στην Αθήνα υπάρχει μεγάλη ενόχληση, οι διαμαρτυρίες έγιναν σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, καθώς θεωρείται ότι το Προσφυγικό, και όλες οι προεκτάσεις του που αγγίζουν την Ελλάδα, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης στη Γερμανία.

«Πρωταγωνιστής» θεωρείται ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, στον οποίον αποδίδονται διαρροές στον Τύπο για τον βαλκανικό διάδρομο που φέρεται να είναι ανοιχτός, αποτελώντας δίαυλο διαφυγής προς τη Γερμανία περίπου 15.000 ατόμων το μήνα. Πάντως τα νούμερα που έχουν διαρρεύσει αμφισβητούνται τόσο από το Βερολίνο όσο και από τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες επισημαίνουν ότι υπάρχει πολύ καλή φύλαξη του διαδρόμου στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ και ότι η βασική δίοδος είναι μέσω Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρει η Καθημερινή, από το Βερολίνο προς την Αθήνα δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι Γερμανοί θα συνεχίσουν τους ελέγχους, δίνοντας έμφαση σε εκείνους τους ταξιδιώτες με εξωτερικά χαρακτηριστικά που μπορεί να παραπέμπουν σε μετανάστες ή πρόσφυγες.