17 Νοέμβριος 2017, 17:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2017, 22:04

Ανόητος ή πρωτοπόρος; Βιοχάκερ άρχισε να τροποποιεί μόνος του το DNA του

  • Ανόητος ή πρωτοπόρος; Βιοχάκερ άρχισε να τροποποιεί μόνος του το DNA του
    (Φωτ.: Facebook / Josiah Zayner)

Η ιστορία ίσως γράψει γι’ αυτόν ότι ήταν πρωτοπόρος, ίσως, όμως, αποφανθεί τελικά ότι ήταν τρομερά ανόητος. Όπως και να ’χει, η είδηση προκαλεί εντύπωση: ο Τζοσάια Ζέινερ άρχισε να «χακάρει» μόνος του το DNA του, δηλαδή να τροποποιεί το γενετικό του υλικό στο σπίτι του, κατά βούληση, χωρίς επιστημονική επίβλεψη, χρησιμοποιώντας γενετικά «εργαλεία» που μπορούν να βρεθούν στο εμπόριο και μέσω διαδικτύου.

Ο Τζοσάια Ζέινερ είναι βιοχημικός και παλαιότερα εργαζόταν στη NASA.

Πρόκειται για τον πρώτο άνθρωπο, σύμφωνα με το New Scientist, που γνωστοποίησε ότι τροποποίησε τα γονίδιά του με τη μέθοδο CRISPR. Μάλιστα, φρόντισε να ανεβάσει στο Facebook βίντεο που τον δείχνει να κάνει ένεση με τροποποιημένο DNA στον εαυτό του.

Ακολουθώντας τα χνάρια του Τζοσάια Ζέινερ και άλλοι βιοχάκερ ετοιμάζονται να κάνουν κάτι παρόμοιο, αν δεν το έχουν κάνει ήδη χωρίς να το διατυμπανίσουν. Το βασικό επιχείρημα όσων προσπαθούν να χακάρουν το DNA τους είναι ότι εφόσον ο καθένας μπορεί να χτυπήσει τατουάζ, ή αν αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με πλαστικές, γιατί να μην μπορεί να αλλάξει είτε να βελτιώσει το γονιδίωμα του; Οι επιστήμονες, ωστόσο, προειδοποιούν ότι τέτοιοι πειραματισμοί χωρίς καμία εποπτεία «είναι επικίνδυνα ανεύθυνοι».

Ο Τζοσάια Ζέινερ μέσω των πειραμάτων που κάνει στον εαυτό του προσπαθεί να γίνει πιο δυνατός πειράζοντας το γονίδιο μυοστατίνη. Αφού αφαίρεσε το εν λόγω γονίδιο με την ισχυρή τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR, στη συνέχεια εισήγαγε στον οργανισμό του ένα αντίγραφο του διορθωμένου DNA, ελπίζοντας, προφανώς, ότι θα αποκτήσει υπεράνθρωπες δυνάμεις.

«Ανόητη» χαρακτήρισε την πράξη του ο κορυφαίος Βρετανός γενετιστής Ρόμπιν Λάβελ-Μπατζ, και υπογράμμισε ότι τέτοια πειράματα μπορεί να επιφέρουν απρόβλεπτες και ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως βλάβη στους ιστούς και κυτταρικό θάνατο, ή κάτι ακόμη χειρότερο.