17 Νοέμβριος 2017, 18:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2017, 17:38

Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Παύλου Μελά

  • Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Παύλου Μελά
    Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης κατά την ομιλία του στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας

Με διάλεξη του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη («Πόντος, δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη») ξεκινά ο νέος κύκλος ανοιχτών διαλέξεων ιστορίας «Ιστορικές διαδρομές και ένας περίπατος στο Δήμο Παύλου Μελά» του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Παύλου Μελά, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου (στις 19:00). Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται με την φροντίδα του τμήματος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης και της Διεύθυνσης Υποστήριξης και Ανάπτυξης της Καθημερινότητας των Κοινωνικών Ομάδων.

Αναζητώντας τα ίχνη της σύγχρονης ιστορίας, τέσσερις έγκριτοι σκαπανείς της ιστορικής μνήμης επιχειρούν μια προσέγγιση στους σημαντικότερους σταθμούς αυτής της διαδρομής.

Οι διαλέξεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Δεκεμβρίου και η παρακολούθησή τους είναι δωρεάν. Τα θέματα που θα αναλυθούν είναι: α) Οι πρώτοι εποικισμοί ποντιακών και προσφυγικών πληθυσμών μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή, β) Η εγκατάσταση των πυρόπληκτων της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917 που αποτέφρωσε το κέντρο της Θεσσαλονίκης, γ) Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και εξέλιξη των οικισμών αυτών μέχρι τη σημερινή μορφή τους, δ) Το στρατόπεδο Παύλου Μελά ως χώρος βασανιστηρίων και εκτέλεσης κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής.

Μετά το πέρας των διαλέξεων θα πραγματοποιείται ιστορικός περίπατος στα μνημεία και στα εγκαταλελειμμένα κτήρια της περιοχής, τα απομεινάρια μιας ξεχασμένης ιστορίας που διεκδικούν χώρο στη μνήμη.

  • Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των διαλέξεων ΕΔΩ.