17 Νοέμβριος 2017, 15:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2017, 14:46

Eurogroup: Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ντάισελμπλουμ

  • Eurogroup: Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ντάισελμπλουμ
    Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φεύγει από το Eurogroup... (φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στη θέση του πρόεδρου του Eurogroup αναζητούν τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Η διαδικασία εκλογής άρχισε επισήμως χθες με την επιστολή που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών για να υποβάλλουν υποψηφιότητα για τη θέση.

Η προθεσμία υποβολής της υποψηφιότητας λήγει στις 30 Νοεμβρίου και τα ονόματα των υποψηφίων θα ανακοινωθούν την 1η Δεκεμβρίου. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου.

Πώς εκλέγεται ο πρόεδρος του Eurogroup
Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τους υποψηφίους να γνωστοποιούν τις προτεραιότητές τους για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία (τουλάχιστον 10 ψήφους). Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο νυν πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ θα ενημερώσει ιδιαιτέρως τους υποψηφίους για τις ψήφους που έχουν λάβει προκειμένου να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν επιθυμούν να συνεχίσουν ή να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους. Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μέχρι κάποιος να λάβει τουλάχιστον 10 ψήφους.

Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον τους έχουν εκφράσει δημοσίως ο υπουργός της Σλοβακίας Πίτερ Κάζιμιρ και του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια, ενώ ως «σοβαρή» υποψηφιότητα εμφανίζεται στον Τύπο ο Πορτογάλος, Μάριο Σεντένο. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες ο Μπρούνο Λεμέρ, που παρουσιαζόταν ως φαβορί, έχει δεύτερες σκέψεις, καθώς οι υποχρεώσεις του εντός της χώρας είναι ήδη πολύ αυξημένες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χρ. Βασιλάκη.