16 Νοέμβριος 2017, 19:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2017, 19:44

Μεγάλη εισαγγελική έρευνα για τα ελληνικού ενδιαφέροντος Paradise Papers

  • Διώκονται για κακούργημα οι δύο συλληφθέντες για την επίθεση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Με εντολή της επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Μαριάννας Ψαρουδάκη ξεκινά μεγάλη εισαγγελική έρευνα για το ελληνικό σκέλος των Paradise Papers. Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα ελέγξουν όλα τα στοιχεία για φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο τεράστιο υλικό των εγγράφων που αποκαλούνται Paradise Papers, ώστε να εντοπιστούν ύποπτοι, τόσο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όσο και φοροφυγάδες.

Η οικονομική εισαγγελία θα επιχειρήσει να συνδέσει τις νέες αποκαλύψεις με τις υπάρχουσες «λίστες» φοροφυγάδων.

Στην εντολή της Μαριάννας Ψαρουδάκη, αναφέρεται ότι η έρευνα κάθε περίπτωσης θα διενεργηθεί και κατά μόνας, αλλά συνδυαστικά με τις ήδη υπάρχουσες λίστες όπως η «Μπόργιανς», η λίστα των 65 ηλεκτρονικών αρχείων με πρόσωπα που εμφάνισαν μεγάλες συναλλαγές στο εξωτερικό. Στόχος της οικονομικής εισαγγελίας είναι να ελεγχθούν ήδη γνωστές περιπτώσεις προσώπων, αλλά και να εντοπιστούν νέα πρόσωπα και κινήσεις.

Παράλληλα, αμέσως μετά την παραλαβή των στοιχείων, οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αξιολογήσουν πλήρως τα δεδομένα που αφορούν νομικά πρόσωπα που εμφανίζονται στα αρχεία, υπό το σχήμα εξωχώριων εταιριών, ώστε να ελεγχθεί ο ρόλος, οι σκοποί και η διασύνδεση τους με φυσικά πρόσωπα, αλλά και επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Μεγάλος ο όγκος των εγγράφων
Από όσα στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί ως τώρα για τα Paradise Papers, τα αρχεία περιλαμβάνουν περίπου 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος, ενώ υπάρχει αναφορά στον όρο «Ελλάδα» σε περισσότερα από 19.000 έγγραφα. Επίσης, καταγράφονται συνολικά 252 καταχωρίσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα, με την πλειονότητά τους να εντοπίζεται γεωγραφικά στην Αττική και κυρίως σε περιοχές όπως η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Παλαιό και το Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη και η Βούλα.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, οι εξωχώριες που σχετίζονται με την Ελλάδα ή είναι ελληνικών συμφερόντων, προέρχονται στην πλειονότητα τους από το μητρώο της Μάλτας, ενώ άλλες είναι από τις Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, τις Βερμούδες και την Αρούμπα.