16 Νοέμβριος 2017, 16:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2017, 15:39

Κάπνισμα και αλκοόλ αυξάνουν τα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο

  • Κάπνισμα και αλκοόλ αυξάνουν τα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο
    (Φωτ.: Flickr / Antoine K)

Το πρόσωπο είναι ένας «καθρέφτης» πάνω στον οποίο γίνεται αντανάκλαση των καταχρήσεων τσιγάρων και αλκοόλ, όπως δείχνει μια νέα μελέτη Δανών επιστημόνων. Μάλιστα, όσοι καταναλώνουν πολλά ποτά και καπνίζουν αρκετά πακέτα εμφανίζουν πρόωρα σημάδια γήρανσης, κάτι που δεν ισχύει για όσους κάνουν ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και καπνού.

Για τις ανάγκες της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας Journal of Epidemiology & Community Health, αναλύθηκαν στοιχεία για πάνω από 11.500 ανθρώπους, ηλικίας 21-93 ετών. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Τζέιν Τόλστρουπ του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, παρακολούθησαν τα άτομα του δείγματος για 11,5 χρόνια.

Κατά μέσο όρο οι γυναίκες κατανάλωναν 2,5 ποτά και οι άνδρες 11 ποτά την εβδομάδα. Επιπλέον, το 57% των γυναικών και το 67% των ανδρών ήταν καπνιστές.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι όσο περισσότερο πίνει και καπνίζει κανείς, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να δείχνει πιο μεγάλος από την ηλικία του. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που καπνίζει ένα πακέτο τη μέρα για 15-30 χρόνια έχει κατά μέσο όρο 41% μεγαλύτερη πιθανότητα να δείχνει μεγαλύτερη από τη βιολογική της ηλικία, ενώ για τους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 12%.

Ως σημάδια πρόωρης γήρανσης θεωρήθηκαν οι ρυτίδες στους λοβούς των αυτιών, οι μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια οι κιτρινωπές πλάκες στα βλέφαρα, και η απώλεια των μαλλιών, αν και η φαλάκρα σχετίζεται περισσότερο με τα γονίδια και τις ορμόνες. Έτσι, μια γυναίκα που πίνει 28 ποτά την εβδομάδα έχει 33% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει μαύρους κύκλους, ενώ ο κίνδυνος για τους άνδρες που πίνουν πάνω από 35 μερίδες αλκοόλ την εβδομάδα είναι κατά 35% μεγαλύτερος.