16 Νοέμβριος 2017, 09:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2017, 10:38

Σοκ και πένθος στην Ελλάδα από την τραγωδία σε Μάνδρα - Νέα Πέραμο

  • Σοκ και πένθος στην Ελλάδα από την τραγωδία σε Μάνδρα - Νέα Πέραμο
    Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στη Μάνδρα Αττικής μετά τις καταρρακτώδεις βροχές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Τις πληγές της μετρά η Δυτική Αττική μια μέρα μετά τη βιβλική καταστροφή στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο που βύθισε την Ελλάδα σε εθνικό πένθος. Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, έξι άτομα αγνοούνται και 23 έχουν τραυματιστεί με μία γυναίκα να νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο, για την άντληση υδάτων και τον καθαρισμό κτηρίων από τις λάσπες και τα άλλα φερτά υλικά, που κατέβασε η θεομηνία.

Από χθες το βράδυ, οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζονται στον καθαρισμό του σπιτιού στο Γεφυράκι Νέας Περάμου, όπου αγνοείται ένας άνδρας, κάτι όμως που θα πάρει πολύ χρόνο, καθώς ο χώρος έχει γεμίσει κυρίως με λάσπη και χώμα, που είναι δύσκολο να απομακρυνθούν. Η νεκροψία στους 15 νεκρούς που μεταφέρθηκαν χθες στο νοσοκομείο Θριάσιο έδειξε ότι οι 14 πνίγηκαν ή τραυματίστηκαν και ο 15ος πνίγηκε ενώ κολυμπούσε στη θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά καθώς ήταν χειμερινός κολυμβητής. Δώδεκα από τα θύματα ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστικής στην περιοχή της Μάνδρας και δύο από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή.


Πλημμυρισμένος από λάσπη δρόμος στη Μάνδρα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι συνολικά περισσότερα από 500 σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές, πολλά εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ορμητικά νερά.

Υπολογίζεται ότι περίπου 300 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ το οδικό δίκτυο, σχεδόν στο σύνολό του, έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές.

Αυτή την ώρα, στην Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο επιχειρούν 56 συνεργεία της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται συνολικά από 155 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Από την στιγμή που ξέσπασε η θεομηνία, το κέντρο της Πυροσβεστικής έλαβε συνολικά 660 κλήσεις, που οι 450 αφορούσαν σε αντλήσεις και οι 210 για παροχή βοήθειας.

Κατά την διάρκεια της νύχτας η Αστυνομία είχε αυξημένες περιπολίες ιδιαίτερα στην περιοχή της Μάνδρας, για να προλάβει τυχόν πλιάτσικο, αλλά όλα κύλησαν ήσυχα. Η αυξημένη επιτήρηση θα συνεχιστεί στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο των συνεργείων και να επανέλθει η ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς.