14 Νοέμβριος 2017, 19:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2017, 19:47

Ανακαλύφθηκε μούμια ελληνορωμαϊκής εποχής στην Αίγυπτο

  • Ανακαλύφθηκε μούμια ελληνορωμαϊκής εποχής στην Αίγυπτο
    (Φωτ.: Facebook / Russian-Egyptian Archaeological Missions)

Μια σημαντική ανακάλυψη έκανε ρωσική αρχαιολογική αποστολή στα νότια του Καΐρου, καθώς βρήκε μια καλοδιατηρημένη μούμια της ελληνορωμαϊκής εποχής μέσα σε μια ξύλινη σαρκοφάγο. Η ανακάλυψη αυτή έγινε κοντά σε ένα μοναστήρι, στο χωριό Καλαμσάχ, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μέσα στο ξύλινο κιβώτιο μια μούμια σε πολύ καλή κατάσταση, τυλιγμένη σε λινό ύφασμα, με το πρόσωπο καλυμμένο με μια μάσκα ζωγραφισμένη με γαλάζιο και χρυσό χρώμα.

Αν και η μουμιοποίηση ήταν πρακτική των αρχαίων Αιγυπτίων, συνεχίστηκε και στα ελληνορωμαϊκά χρόνια. Ο υφυπουργός Μοχάμεντ Άμπντελ Λατίφ διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες προχώρησαν σε μια πρώτη αποκατάσταση τόσο της μούμιας όσο και της σαρκοφάγου, επειδή η τελευταία ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. «Το σκέπασμα ήταν σπασμένο, η βάση είχε πολλές ρωγμές και δεν υπήρχε καμία επιγραφή επάνω», ανέφερε, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε πότε έγινε η ανακάλυψη.


(Φωτ.: Facebook / Ministry of Antiquities)

Οι Ρώσοι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές εδώ και επτά χρόνια στην περιοχή, όπου υπάρχουν πολλά μνημεία της ισλαμικής και κοπτικής περιόδου, καθώς και παλαιότερα, της ελληνορωμαϊκής (330 π.Χ.-670 μ.Χ.).