14 Νοέμβριος 2017, 19:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2017, 22:28

Περιπέτεια με Ολλανδό δημοσιογράφο στον Έβρο – Συνελήφθη για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή

  • Περιπέτεια με Ολλανδό δημοσιογράφο στον Έβρο – Συνελήφθη για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή
    Ο Σακίρ Καντέρ κρατήθηκε για μια μέρα από τις ελληνικές Αρχές στον Έβρο (φωτ.: KRO Brandpunt)

Τη δική του περιπέτεια έζησε Ολλανδός δημοσιογράφος που ακολουθούσε Σύρους πρόσφυγες, που διέσχιζαν τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα. Ο Σακίρ Καντέρ συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας, μαζί με έναν Γερμανό οπερατέρ και δύο Ιρακινούς με γερμανικό διαβατήριο, επειδή είχε εισέλθει σε στρατιωτική ζώνη. Τελικά σήμερα το μεσημέρι αφέθηκε ελεύθερος και θα επιστρέψει άμεσα στην Ολλανδία.

Αν και είχε μαζί του ολλανδικό διαβατήριο και δύο δημοσιογραφικές κάρτες, οι αξιωματικοί προχώρησαν στην κράτησή του.

Επειδή ο Σακίρ Καντέρ είναι αραβικής καταγωγής, οι αστυνομικοί δεν πίστεψαν στην αρχή ότι είναι Ολλανδός, όπως δήλωσε στο Al Jazeera η αδελφή του, Ντιάνα. Στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, που ανέδειξε το θέμα, μίλησε και συνάδελφός του που έχει βρεθεί στον Έβρο για βιντεοσκόπηση, τονίζοντας ότι στο σημείο δεν υπάρχει σήμανση απαγορευμένης ζώνης.

Από την πλευρά της η Ελληνική Αστυνομία δίνει τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα. Ο Ολλανδός δημοσιογράφος ζήτησε και έλαβε στοιχεία για την κίνηση των προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο πλαίσιο ρεπορτάζ που έκανε. Το πρωί της Δευτέρας συνελήφθη για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική ζώνη στην περιοχή των Λαβάρων Διδυμοτείχου, μαζί με έναν Γερμανό οπερατέρ και δύο Ιρακινούς ερασιτέχνες φωτογράφους με γερμανικό διαβατήριο, ο ένας εκ των οποίων αντιστάθηκε την ώρα της σύλληψης.