14 Νοέμβριος 2017, 18:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2017, 17:16

Στη Βουλγαρία η έκθεση φωτογραφίας τεσσάρων «ξένων» για το Άγιον Όρος

  • Στη Βουλγαρία η έκθεση φωτογραφίας τεσσάρων «ξένων» για το Άγιον Όρος
  • Στη Βουλγαρία η έκθεση φωτογραφίας τεσσάρων «ξένων» για το Άγιον Όρος
  • Στη Βουλγαρία η έκθεση φωτογραφίας τεσσάρων «ξένων» για το Άγιον Όρος

Μια ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας για το Άγιον Όρος ταξιδεύει στη Βουλγαρία. Πρόκειται για το έργο τεσσάρων φωτογράφων, από διαφορετικές χώρες και διαφορετικού δόγματος, που καταγράφουν την έννοια του «θείου».

«Άγιον Όρος: Κατ' εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» είναι ο τίτλος της ιδιαίτερης έκθεσης, 56 συνολικά φωτογραφιών.

Ο Βάλερι Μπλιζνιούκ (Valery Bliznyuk) από την ορθόδοξη Ρωσία, ο Αλί Μποροβαλί (Ali Borovali), από την μουσουλμανική Τουρκία, ο Ζμπίγκινιεφ Κοσκ (Zbigniew Kosc), από την καθολική Πολωνία και ο Ζόραν Πούργκερ (Zoran Purger), από τη Σερβία, κατέγραψαν στιγμές από τη μοναχική ζωή στο Άγιον Όρος, αλλά και τα τοπία του. Η έκθεση αποτελείται από 56 φωτογραφίες των τεσσάρων καλλιτεχνών, που ταξίδεψαν πολλές φορές στην αθωνική πολιτεία και βίωσαν την εμπειρία του προσκυνητή-περιηγητή.

Η έκθεση αποτελεί διοργάνωση της Αγιορείτικης Εστίας της Θεσσαλονίκης και αφού έκανε την μακρά πορεία της, «ταξιδεύει» τώρα και στη Βουλγαρία. Σε συνεργασία με τον Δήμο Βελίκο Τύρνοβο, το Κέντρο Ελληνικής γλώσσας και Πολιτισμού και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελίκο Τύρνοβο «Αγ. Κύριλλος και Μεθόδιος», παρουσιάζεται στη δημοτική γκαλερί «Rafael Michailov» από την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-19:00 και Σάββατο 10:30-19:00.

Η μέχρι τώρα πορεία της
Η έκθεση «Άγιον Όρος: Κατ' εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» παρουσιάστηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη, στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορείτικης Εστίας από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Μάρτιο του 2016. Ακολούθως μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμεινε από τις 6 έως 28 Μαΐου 2016. Εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Λευκωσία, όπου παρουσιάστηκε από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2016, καθώς και στην Κατερίνη, στην οποία παρέμεινε από τις 14 έως 27 Νοεμβρίου 2016. Τελευταία στάση της έκθεσης ήταν το Βελιγράδι, όπου παρουσιάστηκε από τις 29 Μαρτίου έως 20 Μαΐου 2017 στην Κρύπτη του Αγίου Σάββα.

  • Πηγή φωτογραφιών: Αγιορετική Εστία Θεσσαλονίκης.