14 Νοέμβριος 2017, 16:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2017, 16:14

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Τσεχία ότι «ελληνικό γιαούρτι» είναι μόνο της Ελλάδας

  • Η Κομισιόν προειδοποιεί την Τσεχία ότι «ελληνικό γιαούρτι» είναι μόνο της Ελλάδας
    (Φωτ.: Flickr / melissa b.)

Το «ελληνικό γιαούρτι» και το κατά πόσο μπορεί να ονομάζεται έτσι ένα προϊόν που παράγεται εκτός Ελλάδας είναι ένα θέμα που προκαλεί ένταση στις σχέσεις Αθήνας-Πράγας ήδη από τον Απρίλιο του 2015. Ένα θέμα στο οποίο δίνει λύση η Κομισιόν· η Ελλάδα, άλλωστε, έχει εδώ και καιρό ζητήσει την παρέμβαση της Επιτροπής για το σχέδιο διατάγματος που κοινοποιήθηκε από την Τσεχία στις Βρυξέλλες, και με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ δηλώνεται η πρόθεση των Τσέχων να διοχετεύσουν στην ευρωπαϊκή αγορά γιαούρτι που θα βαφτιζόταν επίσημα «ελληνικό» και «ελληνικού τύπου»!

Έπειτα από σχεδόν δυόμισι χρόνια, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε μιλώντας στο euractiv.com ότι η συγκεκριμένη ονομασία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας, και σημείωσε ότι η συγκεκριμένη θέση έχει διαβιβαστεί λεπτομερώς στην Τσεχία. Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, που δίνει τέλος στη διαμάχη, τονίζει ότι εάν τα προϊόντα πωλούνται ως ελληνικά και παρασκευάζονται εκτός Ελλάδας είναι παραπλάνηση του καταναλωτή και αθέμιτος ανταγωνισμός.

Πληροφορίες του euractiv.com αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν τα επόμενα βήματά τους, έχοντας και στα χέρια τους δύο επιστολές που εστάλησαν από την ελληνική κυβέρνηση και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Αν και η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» δεν προστατεύεται από γεωγραφική ένδειξη, πηγή της Επιτροπής δήλωσε τον Ιούλιο ότι η επισήμανση των τροφίμων δεν πρέπει να παραπλανά τους καταναλωτές ως προς τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας και της προέλευσής τους.

Θυμίζουμε ότι ήδη στις ΗΠΑ η γαλακτοβιομηχανία Chobani, ιδρυτής της οποίας είναι ο Τούρκος κουρδικής καταγωγής Χαμντί Ουλουκάγια, κάνει τεράστια επιτυχία εν μέρει και λόγω της χρήσης του ονόματος «ελληνικό γιαούρτι» στα προϊόντα που φτιάχνει.