14 Νοέμβριος 2017, 13:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2017, 13:26

Ντομάτες, S-400, φυσικό αέριο και Συρία στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

  • Ντομάτες, S-400, φυσικό αέριο και Συρία στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν
    (Φωτ.: EPA / Pavel Golovkin)

«Πράγματι είμαστε πολύ κοντά. Όπως είπατε, μία ώρα και κάτι διαδρομή». Με αυτή τη φράση ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχθηκε τον Ταγίπ Ερντογάν στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και ήταν η έκτη κατά σειρά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στο πολύωρο τετ α τετ (κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες) επί τάπητος βρέθηκε και η κατάσταση στη Συρία. Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει μεταπολεμικά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να εκφράστηκε θετικά για την κοινή διακήρυξη Πούτιν-Τραμπ από το Βιετνάμ, και δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στις διαβουλεύσεις που γίνονται στην Αστάνα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να στηρίζει και τη σύγκληση ενός συνεδρίου με τη συμμετοχή όλων των ομάδων της Συρίας.

Δικό τους μερίδιο στη συνάντηση είχαν και οι… τουρκικές ντομάτες, οι οποίες μαζί με τις μελιτζάνες και τα ρόδια θα αρχίσουν να πωλούνται και πάλι στη ρωσική αγορά. Ωστόσο δεν επισκίασαν τους S-400, το σύστημα που αγόρασε η Τουρκία, παρά τις έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. «Συμφωνήσαμε με τη Ρωσία, τα έγγραφα υπογράφηκαν. Υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα, θα τα συζητήσουμε μαζί και με ειδικούς από το υπουργείο Άμυνας», υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν και σημείωσε ότι η Άγκυρα επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αγορά όσο το δυνατό πιο σύντομα.

Σχετικά με το στρατηγικής σημασίας έργο κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όπως αναφέρθηκε, οι εργασίες στα ρωσικά ύδατα έχουν ολοκληρωθεί και απομένει το τμήμα εντός της τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Με βάση το σχεδιασμό, ο αγωγός θα βγει στο τουρκικό έδαφος μέσα στο 2018.