14 Νοέμβριος 2017, 12:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2017, 13:07

Standard and Poor’s: Σε κατάσταση μερικής χρεοκοπίας η Βενεζουέλα

  • Standard and Poor’s: Σε κατάσταση μερικής χρεοκοπίας η Βενεζουέλα
    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο (φωτ.: EPA)

Σοκολάτες αλλά όχι απαντήσεις φέρεται να… κέρασε τους πιστωτές της η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, καθώς η χώρα αρχίζει να βυθίζεται σε μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο Καράκας σύσκεψη ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων με εκπροσώπους διεθνών πιστωτών σχετικά με το χρέος, αλλά στη σύντομη συνάντηση δεν δόθηκε καμία επίσημη απάντηση σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση ομολόγων ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Στις αρχές του μήνα ο Νικολάς Μαδούρο δεσμεύτηκε να συνεχίσει να πληρώνει, επιδιώκοντας παράλληλα την αναδιάρθρωση και την αναχρηματοδότηση του χρέους.

«Υπέθεταν ότι η Βενεζουέλα θα κηρύξει στάση πληρωμών. Ποτέ! Δεν θα υπάρξει ποτέ στάση πληρωμών στη Βενεζουέλα», τόνισε κατά το τηλεοπτικό διάγγελμα της Κυριακής ο πρόεδρος της χώρας. Ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση του χρέους, κυρίως εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

Μετά την άκαρπη συνάντηση της Δευτέρας –και με δεδομένο ότι το Καράκας δεν μπόρεσε να δώσει το ποσό των 200 εκατ. δολαρίων για την αποπληρωμή κάποιων δόσεων του χρέους, παρά την περίοδο χάριτος των 30 ημερών που πήρε–, ο Standard and Poor’s ανακοίνωσε ότι κηρύσσει τη Βενεζουέλα σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας». Αυτός είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα να κηρύξει στάση πληρωμών.