14 Νοέμβριος 2017, 11:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2017, 11:23

Πρωτοφανείς καταστροφές στη Σύμη από την «Ευρυδίκη» (φωτο)

  • Πρωτοφανείς καταστροφές στη Σύμη από την «Ευρυδίκη» (φωτο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λευτέρης Δαμιανίδης)
  • Πρωτοφανείς καταστροφές στη Σύμη από την «Ευρυδίκη» (φωτο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λευτέρης Δαμιανίδης)
  • Πρωτοφανείς καταστροφές στη Σύμη από την «Ευρυδίκη» (φωτο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λευτέρης Δαμιανίδης)

Με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκαν σε όλη τους την έκταση οι καταστροφές που άφησε πίσω της η «Ευρυδίκη», το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από τη Δευτέρα όλη τη χώρα, κατά διαστήματα. Ειδικά μηχανήματα που εστάλησαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ομάδες εθελοντών προσπαθούν από νωρίς το πρωί να αποκαταστήσουν μέρος των ζημιών. Προσωπικό και μηχανήματα διέθεσαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις, συνεργεία της Πυροσβεστικής κάνουν αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια και βοηθούν στην απομάκρυνση των φερτών υλικών.

Η Σύμη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο του νησιού, ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια και για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Ο σταθμός παραγωγής ρεύματος είναι εκτός λειτουργίας, εξίσου σημαντικές είναι οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη στη Σύμη μεταβαίνει και εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών.

Σπίτια, καταστήματα και δρόμοι έχουν γεμίσει λάσπες, νερό και πέτρες. Οι κάτοικοι της ακριτικής Σύμης περιγράφουν ότι το νερό από τους πλημμυρισμένους χειμάρρους παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του, και κάνουν λόγο για πρωτοφανή βροχή που συνοδευόταν από ισχυρή χαλαζόπτωση. Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι ότι πάνω από 10 αυτοκίνητα… έπεσαν στη θάλασσα, άλλα 30 παρασύρθηκαν σε διαφορετικά σημεία από αυτά που τα είχαν αφήσει οι ιδιοκτήτες τους, ακόμα και βάρκες βγήκαν στη στεριά! «Τέτοιο καιρικό φαινόμενο δεν έχουμε ξαναδεί», σημείωσε χθες μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

Στο νησί βρίσκονται από το βράδυ της Δευτέρας ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, και από σήμερα το πρωί ο τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ Μάνος Κόνσολας. Με βάση τις προβλέψεις των μετεωρολόγων σήμερα και αύριο στα Δωδεκάνησα δεν αναμένονται βροχές και καταιγίδες.

Gallery