22 Νοέμβριος 2013, 18:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:50

Ποιοι παίζουν με τον εθνικό μας ύμνο;

  • Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία

Ποιοι παίζουν με τον εθνικό μας ύμνο;

Κάποιοι, άγνωστο ποιοι, πούλησαν τα πνευματικά δικαιώματα του εθνικού ύμνου της Ελλάδας και της Κύπρου στην εταιρία διαχείρισης και διανομής μουσικής Orchard και συνεπώς απαγορευόταν η χρήση του χωρίς να αποδίδονται πνευματικά δικαιώματα!

Σημειώνεται ότι η εταιρία Orchard ιδρύθηκε το 2003 και διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο συλλογικής διαχείρισης και διανομής μουσικής και ταινιών, δραστηριοποιείται σε 27 χώρες και διατηρεί σχέσεις ελέγχου με τα μεγαλύτερα διαδικτυακά μέσα παροχής περιεχομένου.

Να τονιστεί ότι για τον εθνικό ύμνο δεν υφίστανται πλέον πνευματικά δικαιώματα, καθώς έχει παρέλθει η 70ετία από τον θάνατο των δημιουργών του, του Διονυσίου Σολωμού (1857) και του Νικόλαου Μάντζαρου (1872). Το θέμα αποκάλυψε η ιστοσελίδα pressproject και το θέμα πήρε τον δρόμο για την επίλυσή του.

Αμεσα λοιπόν αντέδρασε το υπουργείο Πολιτισμού και το θέμα διευθετήθηκε. Ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος καταλόγισε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης, με αφορμή ερώτηση των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννη Δημαρά και Τέρενς Κουίκ, στην οποία καταγγέλλουν ότι όποιος ανεβάζει τον εθνικό ύμνο σε διαδικτυακές πλατφόρμες, θα πρέπει να καταβάλει χρηματικό ποσό σε ιδιωτική εταιρία, η οποία ισχυρίζεται ότι κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα του εθνικού μας ύμνου.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, ο εθνικός ύμνος έχει εμβληματικό χαρακτήρα και αξία για τον κάθε Ελληνα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη προστασία του, ώστε να αποτραπούν γεγονότα που ενοχλούν τους Ελληνες.

«Υπάρχει μια προσπάθεια να γίνει πολιτική εκμετάλλευση με τον εθνικό ύμνο. Ο εθνικός ύμνος δεν είναι απλό εθνικό δημιούργημα. Είναι η ψυχή του έθνους» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε παρέμβει και ήδη οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν αναγνωρίσει ότι είναι δικό τους λάθος. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι λαμβάνουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε ο εθνικός ύμνος να τύχει πλήρους προστασίας και να μην έχουμε τέτοια γεγονότα που ενοχλούν το σύνολο των Ελλήνων, ανεξάρτητα του τι ψηφίζουν».

Πηγή: madata.gr