13 Νοέμβριος 2017, 15:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2017, 15:20

Διπλή πρόκληση της Τουρκίας: «Εγκλωβίζει» τη Λήμνο, άσκηση ανοιχτά της Λάρνακας

  • Τουρκική άσκηση αύριο στο «δεσμευμένο» Καστελόριζο
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Sedat Suna)

Στην πολιτική της έντασης επενδύει για μια ακόμα φορά η Τουρκία, και ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επίσημη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Με μια σειρά NOTAM και NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα δεσμεύει περιοχές στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, αλλά και μεγάλη περιοχή ανοιχτά της Λάρνακας για άσκηση έρευνας και διάσωσης, όπως αναφέρει το liberal.gr.

Μάλιστα η Τουρκία «εγκλωβίζει» τη Λήμνο περιλαμβάνοντας στο σχεδιασμό της και περιοχές που εμπίπτουν στον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων.

Η τουρκική άσκηση πραγματοποιείται σήμερα, παράλληλα με την ελληνική άσκηση που έχει αναγγελθεί στην ίδια περιοχή. Επιπρόσθετα, έχουν αναγγελθεί: την Τετάρτη άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Λέσβου, Λήμνου και Αϊ-Στράτη, την Πέμπτη άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Λέσβου, Χίου και Ψαρών, και την Πέμπτη και Παρασκευή άσκηση ακριβώς έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Ικαρίας μέχρι τη Μύκονο και την Αμοργό.

Ως απάντηση στις εξαγγελίες της TOTAL για την έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και στέλνοντας ένα μήνυμα στη Λευκωσία σχετικά με τις πολυεθνικές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιεί, η Τουρκία με NAVTEX δεσμεύει για την Τρίτη και την Τετάρτη μεγάλη περιοχή νότια της Λάρνακας, εντός του FIR Λευκωσίας.