10 Νοέμβριος 2017, 16:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2017, 16:50

Πέθανε ο Αμερικανός φωτογράφος του Αγίου Όρους, Ντάγκλας Λιτλ

  • Πέθανε ο Αμερικανός φωτογράφος του Αγίου Όρους, Ντάγκλας Λιτλ
    Ο Ντάγκλας Άλφρεντ Δημήτριος Λιτλ (φωτ.: Δημήτρης Πάλης, 2016)

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, και έχοντας δίπλα του την οικογένειά του έφυγε στις 3 Νοεμβρίου από τη ζωή ένας φωτογράφος που σύνδεσε το όνομά του με τη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους. Ο Ντάγκλας Άλφρεντ Δημήτριος Λιτλ από το Μίσιγκαν, αν και διπλωματούχος χημικός με διακρίσεις, το 1961 παράτησε την καριέρα του στη φαρμακευτική έρευνα και άνοιξε το δικό του φωτογραφικό στούντιο.

Η ειδίκευσή του ήταν τα πορτρέτα και τα αρχιτεκτονικά έργα.

Το 1969 αποδέχτηκε μία θέση στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ρότσεστερ στο Κολέγιο Γραφικών Τεχνών και Φωτογραφίας, απ’ όπου αποχώρησε το 1983 με τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου.

Ο Ντάγκλας Λιτλ πραγματοποίησε 22 ταξίδια στο Άγιον Όρος, από το 1972 έως το 1998, και τράβηξε πάνω από 50.000 φωτογραφίες. Καρπός των ταξιδιών του υπήρξε το βιβλίο Miracle of the Monastery Mountain που εκδόθηκε το 2002. Ενδεικτική της βαθιάς του σχέσης με το Άγιον Όρος ήταν η απόφασή του να βαπτιστεί χριστιανός ορθόδοξος και να πάρει το όνομα Δημήτριος. Μέχρι και δύο εβδομάδες πριν από το θάνατό του έψαλε στις ακολουθίες στο ναό του Αγίου Πνεύματος στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.


Με τον ιερομόναχο Ιάκωβο (φωτ.: Δημήτρης Πάλης, 2016)

Όπως σημειώνει ο νονός του διάσημου φωτογράφου, γιατρός Δημήτρης Πάλης, τα ανεπανάληπτα πορτρέτα των Αγιορειτών γερόντων αποτυπώνουν ακόμα και το πνευματικό υπόβαθρο των ανθρώπων που σημάδεψαν με τη ζωή και το έργο τους την ανανέωση του μοναχισμού τα τελευταία χρόνια. «Αυτό το εκχύλισμα της ψυχής του, το ανεπιτήδευτο χαμόγελό του και η πηγαία και ειλικρινή αγάπη του ήταν που “ανάγκαζε” τους άλλους τόσο να τον αγαπήσουν· αυτό ήταν που οδηγούσε όλους τους γέροντες να αφήσουν να εκδηλωθεί στη φωτογράφιση η πνευματική τους αύρα, το αληθινό πρόσωπο του Όρους και όχι το επιτηδευμένο», σημειώνει ο Δημήτρης Πάλης.

Επιστέγασμα της στενής σχέσης του Ντάγκλας Λιτλ με το Άγιον Όρος ήταν η απόφαση να δωρίσει πριν από έναν χρόνο το φωτογραφικό του αρχείο στην Αγιορείτικη Φωτοθήκη. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στις 8 Νοεμβρίου στο ναό του Αγίου Πνεύματος, ενώ η ταφή του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Μίσιγκαν.

Gallery