10 Νοέμβριος 2017, 13:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2017, 12:42

Από τη Ρωσία ή το Καζακστάν το ραδιενεργό ρουθήνιο που ανιχνεύτηκε και στην Ελλάδα

  • Από τη Ρωσία ή το Καζακστάν το ραδιενεργό ρουθήνιο που ανιχνεύτηκε και στην Ελλάδα
    (Φωτ.: EPA / Christophe Karaba)

Από κάποιο ατύχημα που συνέβη στη Ρωσία ή στο Καζακστάν, σε κάποια περιοχή ανάμεσα στα Ουράλια και στον Βόλγα, προήλθε το ραδιενεργό νέφος του ρουθηνίου-106 που ανιχνεύτηκε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας, μελετώντας τα στοιχεία για την εξάπλωση της ραδιενεργής ρύπανσης σε σχέση με τα μετεωρολογικά δεδομένα, κατέληξαν στο πού συνέβη το ατύχημα, χωρίς ωστόσο να μπορούν να προσδιορίσουν συγκεκριμένη τοποθεσία.

Όπως εκτιμούν, το ραδιενεργό στοιχείο δεν προέρχεται από πυρηνικό αντιδραστήρα, αλλά μάλλον από κάποια εγκατάσταση επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων, ή από κάποιο ιατρικό κέντρο που κάνει χρήση ραδιενεργών ισοτόπων. «Οι ρωσικές Αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν για κάποιο ατύχημα στην περιοχή τους», ανέφερε μιλώντας στο Reuters ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ζαν-Μαρκ Περές, και πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχουν ζητηθεί στοιχεία από τις Αρχές του Καζακστάν.

Οι διαρροή που εντοπίστηκε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να έγινε την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, και, όπως επιβεβαιώνει το IRSN δεν υπήρξε κάποια επίπτωση στους ανθρώπους ή στο περιβάλλον, αν και η ποσότητα ήταν αρκετά μεγάλη, ανάμεσα σε 100 και 300 τέρα-μπεκερέλ. Οι Γάλλοι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι εάν ένα ατύχημα τέτοιους μεγέθους είχε συμβεί στη Γαλλία θα είχε υπάρξει εκκένωση και καραντίνα σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας πριν από μερικές εβδομάδες επιβεβαίωσε ότι το ρουθήνιο-106 δεν είναι πια ανιχνεύσιμο στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας.

Οι Γάλλοι, που επίσης δεν ανιχνεύουν πλέον το ραδιενεργό στοιχείο στην ατμόσφαιρα της χώρας, πιστεύουν ότι η πιθανότητα εισαγωγής τροφίμων (π.χ. μανιταριών) από την περιοχή του ατυχήματος είναι πολύ μικρή, ενώ εξίσου μικρός είναι και ο δυνητικός κίνδυνος για την υγεία.