9 Νοέμβριος 2017, 18:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Νοέμβριος 2017, 17:57

Αυξήθηκαν και άλλο τα κρούσματα ιλαράς – Στη νότια Ελλάδα τα περισσότερα

  • Τις 2.500 έφτασαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα μέσα σε έναν χρόνο
    (Φωτ.: Flickr / UNHCR UN)

Στα 405 ανέρχονται τα καταγεγραμμένα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Τα περισσότερα είναι στη νότια Ελλάδα και αφορούν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα ελληνικής υπηκοότητας στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών.

Ανάμεσα σε όσους έχουν προσβληθεί είναι και επαγγελματίες υγείας ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένας θάνατος σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα ιλαράς. Αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, με υποκείμενη δυστροφία, ανεμβολίαστο, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων περιστατικών, και «δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η επιδημία ιλαράς είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη από το 2016. Συνολικά πάνω από 19.000 περιστατικά έχουν καταγραφεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Ρουμανία, όπου από την τελευταία διετία έχουν υπάρξει 9.539 κρούσματα και 34 θάνατοι, και στην Ιταλία, όπου από την αρχή του 2017 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 4.617 κρούσματα και 4 θάνατοι.

Οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν κάνει όλες τις δόσεις με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR).