7 Νοέμβριος 2017, 17:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2017, 17:03

Η Μονή Βατοπεδίου στον Άρειο Πάγο για το ιδιοκτησιακό της Βιστωνίδας

  • Η Μονή Βατοπεδίου στον Άρειο Πάγο για το ιδιοκτησιακό της Βιστωνίδας
    Η Μονή Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Ο Άρειος Πάγος είναι αυτός καλείται να αποφανθεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, μετά την εκδίκαση των αιτήσεων αναίρεσης που άσκησε η Μονή Βατοπεδίου. Οι αιτήσεις συζητήθηκαν χθες ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου. Όπως επεσήμαναν οι νομικοί εκπρόσωποι της μονής, για πρώτη φορά η υπόθεση θα εξεταστεί σε ένα καθαρό από αιχμές σκανδάλου κλίμα.

Το ανώτατο δικαστήριο θα αποφασίσει για την ισχύ ή μη των τίτλων ιδιοκτησίας της λίμνης, που χρονολογούνται από την εποχή του Βυζαντίου.

Το ιδιοκτησιακό της Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, και οι ρυθμίσεις που έγιναν προκειμένου να υπάρξει λύση στην πάγια αντιδικία ανάμεσα στο Βατοπέδι και στο Δημόσιο, αποτέλεσαν πεδίων σκληρών πολιτικών αντιπαραθέσεων και δικαστικών παραπομπών που έληξαν με αθώωση των υπευθύνων της μονής από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Παράλληλα το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο.

Σε αστικό επίπεδο, όμως, η υπόθεση δεν έχει κλείσει, γι’ αυτό και η προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο. Ο νομικός εκπρόσωπος του Δημοσίου αναφέρθηκε σε εισήγηση του νυν προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Πέππα, η οποία ήταν απορριπτική ως προς τους λόγους αναίρεσης σχετικά με την κυριότητα και την ανταλλαγή των εκτάσεων αυτών σε άλλη δίκη.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος της δίκης, υπέρ της Μονής Βατοπεδίου άσκησαν παρεμβάσεις το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η Μονή Σινά και όλες οι μονές του Αγίου Όρους.