6 Νοέμβριος 2017, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Νοέμβριος 2017, 13:44

Η πρώτη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων στη «Μηχανή του Χρόνου»

Τον τηλεοπτικό φακό στην πρώτη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων στρέφει η «Μηχανή του Χρόνου», ξετυλίγοντας το κουβάρι από τη μυθολογία και φτάνοντας μέχρι τους Νεότουρκους. Η επιτυχημένη εκπομπή του Χρίστου Βασιλόπουλου συνεχίζει την πορεία της στο COSMOTE HISTORY, και σήμερα στις 21:00 παρουσιάζει στο τηλεοπτικό κοινό ένα επεισόδιο για την ιστορία του ελληνισμού στον Πόντο πριν από την οριστική εκδίωξη και τη γενοκτονία.

Το επεισόδιο φωτίζει και την περίοδο των απίστευτων διώξεων μέχρι το 1916.

Για να περιγράψει την μακραίωνη ιστορία των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο, η αφήγηση ξεκινά από τη μυθολογία, συνεχίζει στα ρωμαϊκά χρόνια δίνοντας ιδιαίτερη βάση στη διάδοση του χριστιανισμού, και στέκεται στη βυζαντινή εποχή, οπότε και ισχυροποιήθηκε το ελληνικό στοιχείο.

Η εκπομπή παρουσιάζει την άγνωστη ιστορία και το τραγικό τέλος του διοικητή του Πόντου Θεόδωρου Γαβρά, ο οποίος γδάρθηκε ζωντανός με εντολή του ηγεμόνα Αμίρ Ασλή. Μετά το θάνατό του, ο Τούρκος πήρε το κρανίο του και το μετέτρεψε σε κύπελλο για να πίνει το κρασί του, ενώ η ορθόδοξη εκκλησία τον αγιοποίησε. Την ίδια κατάληξη είχε και ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας ο Δαυίδ, η αγιοποίηση του οποίου δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους ιστορικούς, όπως εξηγούν στην κάμερα. Ήταν τελικά ήρωας ή προδότης;

Η ιστορία της Τραπεζούντας συνεχίστηκε παρά τις διώξεις από τους Τούρκους, καθώς οι Πόντιοι κατάφεραν να αναπτύξουν την παιδεία και τον πολιτισμό τους. Η αρχή του τέλους εντοπίζεται στο συνέδριο των Νεότουρκων το 1911 στη Θεσσαλονίκη. Η εκπομπή περιγράφει την άνοδο του τουρκικού εθνικισμού, την απόφαση για αφανισμό των μη μουσουλμάνων και τα βασανιστικά τάγματα εργασίας, ενώ σκιαγραφεί τους ηγέτες των Νεότουρκων που κατέλαβαν την εξουσία και αποφάσισαν την εκκαθάριση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ιστορικοί και ερευνητές αναλύουν την πολιτική των Νεότουρκων, εξηγούν το οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης και δίνουν το πλαίσιο της γενοκτονίας, που εξελίχθηκε σε δύο φάσεις. Ακόμα, Πόντιοι δεύτερης και τρίτης γενιάς ανοίγουν οικογενειακά αρχεία και περιγράφουν στον Χρίστο Βασιλόπουλο πώς ήταν η ζωή των προγόνων τους και πώς χάθηκαν χιλιάδες κατά την πρώτη φάση της γενοκτονίας.