4 Νοέμβριος 2017, 19:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοέμβριος 2017, 18:52

Μελωδίες, ήχοι και εικόνες για τον Διγενή Ακρίτα από τους «Ακρίτες του Πόντου» μάγεψαν τον κόσμο (φωτο)

  • Μελωδίες, ήχοι και εικόνες για τον Διγενή Ακρίτα από τους «Ακρίτες του Πόντου» μάγεψαν τον κόσμο (φωτο)
  • Μελωδίες, ήχοι και εικόνες για τον Διγενή Ακρίτα από τους «Ακρίτες του Πόντου» μάγεψαν τον κόσμο (φωτο)
  • Μελωδίες, ήχοι και εικόνες για τον Διγενή Ακρίτα από τους «Ακρίτες του Πόντου» μάγεψαν τον κόσμο (φωτο)
  • Μελωδίες, ήχοι και εικόνες για τον Διγενή Ακρίτα από τους «Ακρίτες του Πόντου» μάγεψαν τον κόσμο (φωτο)

Τα ηρωικά κατορθώματα του Διγενή Ακρίτα ζωντάνεψαν μέσα από τραγούδια και μελωδίες στη συναυλία-αφιέρωμα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και το Μουσικό Εργαστήρι του στο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά «Χρήστος Τσακίρης», το βράδυ της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου 2017.

Μελωδίες, ήχοι και εικόνες ταξίδεψαν μουσικά τους θεατές από τον Πόντο και την Καππαδοκία έως την Κρήτη.

Τη συναυλία, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Χειμώνα 2017-2018, άνοιξε ο πρόεδρος των «Ακριτών του Πόντου» Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ενώ αργότερα τον λόγο πήραν οι μουσικοί του συλλόγου με τη Σχολή Λύρας «Ορφέας» και οι ερμηνευτές Χρήστος Γεωργιάδης, π. Πολύκαρπος Κοντοζίδης και Μελίνα Χατζηκαμάνου. Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τον χορό σέρρα, από χορευτές του συλλόγου των Ακριτών. Τη μουσική και καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Γιώργος Πουλαντζακλής.

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν ως γνήσιοι σύγχρονοι Ακρίτες οι αντιστράτηγοι εν αποστρατεία Βασίλης Τελλίδης και Βασίλης Μωυσίδης. Στον Βασίλη Μωυσίδη την τιμητική πλακέτα επέδωσε ο ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τέως πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Παρχαρίδης. Ο Β. Μωυσίδης παρέλαβε από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και την πλακέτα του Β. Τελλίδη, που απουσίαζε.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Αντώνης Μανδρίτης (γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη), ο Παναγιώτης Ψωμιάδης (πρώην βουλευτής, περιφερειάρχης και νομάρχης), ο δρ Παύλος Κανονίδης (γενικός διευθυντής του υφυπουργείου Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης), ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης (δήμαρχος Παύλου Μελά), ο Στάθης Πελαγίδης (ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), ο Μιχαήλ Χρυσανθόπουλος (πρόεδρος Μακεδονικής Ένωσης Ελλάδας-Αυστραλίας), ο Κώστας Αβανίδης (πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου Αξενών Καππαδοκίας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων), ο Παύλος Γαλεγαλίδης (γενικός γραμματέας της ΠΟΕ), η Κατερίνα Μπίλη (μέλος του ΔΣ της ΔΙΣΥΠΕ), ο Σάββας Τοπαλίδης (πρόεδρος του σωματείου «Γ.Κ. Φωτιάδης»), ο Γιώργος Μαυρομάτης (αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης), ο Γιάννης Οκουτζιόγλου (αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αστυνομικών), ο Νίκος Χατζησυμεωνίδης (πρόεδρος του συλλόγου Κέντρου Γρεβενών «Το Βέντζι»), η Νίκη Παπαδοπούλου (γραμματέας της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων) και πολλά άλλα μέλη ποντιακών σωματείων και φορέων της Θεσσαλονίκης.

  • Φωτογραφίες: Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».