3 Νοέμβριος 2017, 11:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2019, 09:05

Βελουτέ κολοκυθόσουπα με καρότα – Μια οπτασία στο πιάτο μας!

  • Βελουτέ κολοκυθόσουπα με καρότα – Μια οπτασία στο πιάτο μας!

Είναι σίγουρα η εποχή της κολοκύθας! Την βρίσκουμε είτε ολόκληρη είτε σε κομμάτια στα μανάβικα και τα σουπερμάρκετ, και καθώς αποτελεί πηγή βιταμινών, καροτενοειδών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών, είναι μια καλή ευκαιρία να την βάλουμε και στο τραπέζι μας.

Σε συνδυασμό με τα καρότα και τα μπαχαρικά, το αποτέλεσμα είναι (οπτικά και γευστικά) εγγυημένο!

ΥΛΙΚΑ
  • περίπου 1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο στα 6
  • 2 μεσαία καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε μέτρια κομμάτια
  • 2½ φλ. τσαγιού γάλα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1 κ.σ. σκόνη
  • 1 κ.γ. κάρι σε σκόνη
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το κάρι και το μοσχοκάρυδο. Σοτάρουμε για 2΄ ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα και τα καρότα, ανακατεύουμε και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για ακόμη 2-3΄. Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά.
  2. Αφήνουμε τη σούπα να κοχλάσει και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μη φουσκώσει το γάλα και χυθεί. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς η κολοκύθα και τα καρότα.
  3. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε λίγα-λίγα τα υλικά στον κάδο του μπλέντερ, προσθέτοντας κάθε φορά και λίγο υγρό από την κατσαρόλα. Όσο υγρό περισσέψει το κρατάμε κατά μέρος.
  4. Περνάμε τον πολτό από ψιλό σουρωτήρι (σινουά ή ψιλή σήτα) και τον μεταφέρουμε στην κατσαρόλα, που έχουμε εν τω μεταξύ καθαρίσει. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα, προσθέτουμε λίγο από το υγρό που κρατήσαμε στην άκρη (ή βραστό νεράκι), ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση. Αν είναι πολύ αραιή, την βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.
  5. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δοκιμάζουμε. Σερβίρουμε σε μπολάκια και γαρνίρουμε με φρεσκοτηγανισμένους σε λίγο λάδι κύβους ψωμιού (κρουτόν). Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα, συνοδεύουμε με 1-2 φέτες από τυρί ή αλλαντικό της αρεσκείας μας.
  • Πηγή: gastronomos.gr.