2 Νοέμβριος 2017, 11:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2017, 10:50

Φωτιά στα φτηνά ακίνητα βάζουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

  • Μόνο για τον ΕΝΦΙΑ του 2018 θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Τα πάνω-κάτω σε περιοχές της Αττικής που παραδοσιακά μένουν άνθρωποι μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές που προωθούνται και αφορούν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, η αναπροσαρμογή των τιμών σημαίνει ότι οι ελάχιστες τιμές ζώνης στις φτηνές περιοχές θα κινηθούν στο επίπεδο των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, όσο είναι περίπου σήμερα και το κόστος κατασκευής των οικοδομών.

Έτσι, όπως σημειώνει η εφημερίδα, σε Δραπετσώνα, Άνω Λιόσια, Κερατσίνι και Ελευσίνα οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 20%-30%.

Την ίδια ώρα, για την Εφορία αναμένεται να γίνουν πιο φτηνά ακίνητα που βρίσκονται στις άλλοτε ακριβές περιοχές της Αττικής. Τιμές ζώνης των 4.000 ευρώ και άνω, που επίσης δεν πειράχτηκαν με την τελευταία αναπροσαρμογή, θεωρούνται πλέον εξωπραγματικές μιας και παραμένουν στα επίπεδα του 2007, παρά την κατάρρευση της αγοράς.

Με βάση το σχεδιασμό, οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών στις κάποτε ακριβές περιοχές θα φτάσουν ακόμη και το 40%. «Κερδισμένοι» θα είναι όσοι έχουν ακίνητα σε Ψυχικό, Φιλοθέη, Γλυφάδα, Εκάλη, Βουλιαγμένη και Κολωνάκι. Στο Ψυχικό, για παράδειγμα, δεν υπάρχει ακίνητο που να πωλείται σήμερα προς 6.250 ευρώ το τετραγωνικό, ούτε στη Φιλοθέη πωλούνται διαμερίσματα προς 5.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αλλά και στην Κηφισιά τα 4.000 ευρώ, που είναι η σημερινή τιμή στην ακριβότερη ζώνη, θεωρούνται πάρα πολλά, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Γλυφάδα.

Οι ανατροπές στις αντικειμενικές, όπως είναι φυσικό, θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει ακριβότερος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων χαμηλής αξίας, ενώ την ανηφόρα θα πάρουν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και οι φόροι στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές.