1 Νοέμβριος 2017, 14:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Νοέμβριος 2017, 14:02

Από τη Χειμάρρα περνά η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, υπενθυμίζει ο Αμανατίδης

  • Από τη Χειμάρρα περνά η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, υπενθυμίζει ο Αμανατίδης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Στον απόηχο των χθεσινών κατεδαφίσεων ελληνικών περιουσίων στη Χειμάρρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας ετοιμάζει βαλίτσες για την Αθήνα. Ο Ντιμίρ Μπουσάτι αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα μαζί με Αλβανούς εμπειρογνώμονες, στο πλαίσιο της προσπάθειας Κοτζιά να συζητηθούν και όλα τα εκκρεμή θέματα με τα Τίρανα. Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα news247.gr, το ελληνικό ΥΠΕΞ εντοπίζει μία από τις πηγές του προβλήματος στο γεγονός ότι η ελληνική μειονότητα έχει προσδιοριστεί μόνο σε συγκεκριμένες ζώνες, και κατά συνέπεια στα ληξιαρχεία ως μειονότητα καταγράφονται όσοι ζουν σε αυτές τις περιοχές.

Η Αθήνα έχει πολλές φορές διαμηνύσει στην Αλβανία ότι η ευρωπαϊκή της πορεία περνά μέσα από το σεβασμό του δικαιώματος της περιουσίας.

Μιλώντας στον ρ/σ Real ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης τόνισε ότι μετά από επιμονή της Ελλάδας τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας μπήκαν ως όρος για το αν θα ανοίξει ή όχι η διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχετικά με τις χθεσινές κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα, εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα στοιχείο εσωτερικής κατανάλωσης και διευκρίνισε ότι το ημιτελές ακίνητο που γκρεμίστηκε δεν είχε διασφαλισμένους τίτλους, ενώ για το βενζινάδικο έχει υπάρξει παρέμβαση ώστε να δοθεί άδεια να ανοίξει κάπου αλλού.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τον Γιάννη Αμανατίδη, έχει παροτρύνει τους Έλληνες της Χειμάρρας να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα. Ήδη έχει υπάρξει θετική απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αυλώνα που προστατεύει όσους ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Δεν μπορείς ούτε να κατεδαφίζεις, ούτε να αποζημιώνεις με εξευτελιστικά ποσά ώστε ουσιαστικά να εκδιώκεις», κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών, και επανέλαβε ότι η Αθήνα παρακολουθεί το θέμα εδώ και μήνες.