30 Οκτώβριος 2017, 21:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2017, 20:35

ESM: Εκταμιεύτηκε η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

  • Πράσινο φως από ΕSM για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Εκταμιεύθηκε σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Στο ποσό αυτό θα προστεθούν 400 εκατ. ευρώ ως εθνική συμμετοχή και έως τις αρχές Φεβρουαρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες (προμηθευτές, κ.λπ.) θα έχουν μειωθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Το ποσό των 800 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης, αποτελώντας μέρος της συνολικής δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.

Στις 26 Οκτωβρίου το διοικητικό συμβούλιο του ESM είχε εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης, μετά από την προσκόμιση από την ελληνική πλευρά των στοιχείων πως υπήρξαν καθαρές πληρωμές 1,52 δισ. ευρώ την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου από την προηγούμενη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που είχε εκταμιευθεί τον Ιούλιο.

Στη σχετική ανακοίνωση του ESM σημειώνονταν πως η αποδέσμευση των 800 εκατ. ευρώ ήρθε ως συνέχεια της θετικής αξιολόγηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε δηλώσει ικανοποιημένος με τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει καθυστερούμενες οφειλές και ότι αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.