31 Οκτώβριος 2017, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Οκτώβριος 2017, 08:16

Το Πέραμα υποδέχεται την εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου από το Φαναράκι του Βοσπόρου

  • Το Πέραμα υποδέχεται την εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου από το Φαναράκι του Βοσπόρου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την εορτή των Αγίων Αναργύρων και την ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου, η Ιερά Μητρόπολη Νικαίας υποδέχεται σήμερα ένα ιστορικό θρησκευτικό κειμήλιο. Από το Βυζαντινό Μουσείο θα μεταφερθεί και θα φιλοξενηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Περάματος η εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εκ Φαναρακίου της παλαιάς Μητροπόλεως Δέρκων.

Η εικόνα έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, καθώς την είχαν μεταφέρει στην Ελλάδα οι Έλληνες από το Φαναράκι του Βοσπόρου στα χρόνια του ξεριζωμού.

Η επίσημη υποδοχή θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 31 Οκτωβρίου (στις 16:00) στην πλατεία Ηρώων Περάματος από τον Μητροπολίτη Νικαίας Αλέξιο, και εν συνεχεία η εικόνα θα παραδοθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου όπου θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας. Θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μέχρι και τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, όπου παράλληλα θα τεθούν προς προσκύνηση και τεμάχια των ιερών λειψάνων των αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, και του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.


Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου

Η ιστορία της εικόνας χάνεται στα χρόνια του βίαιου ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τα πάτρια εδάφη. Στα τραγικά χρόνια της Ανταλλαγής, πρώτιστο μέλημα των Μικρασιατών από την περιοχή Φαναράκι του Βοσπόρου ήταν να πάρουν μαζί με τις λιγοστές αποσκευές τους την ιερή εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη της περιοχής τους. Μέσα από αλλεπάλληλες κακουχίες και καταφέρνοντας να εγκατασταθούν πλέον μόνιμα στο Πέραμα, δημιούργησαν σε αντίσκηνο τον πρώτο ναό του Αγίου Γεωργίου το 1926, εις ανάμνηση του ομώνυμου ναού που άφησαν πίσω τους.

Όλες τις ημέρες της παραμονής της εικόνας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου έχουν προγραμματιστεί θρησκευτικές λατρευτικές εκδηλώσεις.

  • Όλο το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΔΩ.
  • Φωτογραφίες: Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Περάματος