29 Οκτώβριος 2017, 14:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2017, 13:53

Αντιπρόεδρος Καταλονίας: Είναι και θα παραμείνει πρόεδρος ο Πουτζδεμόν

  • Προβάδισμα για τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας
    (Φωτ.: EPA / Marta Perez)

Πρόεδρος της Καταλονίας είναι και μείνει μέχρι τις εκλογές ο Κάρλας Πουτζδεμόν, όπως επισήμανε ο αποπεμφθείς αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Οριόλ Ζουνκέρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Punt-Avui.

Σχολιάζοντας όλα όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες μίλησε για «πραξικόπημα ενάντια στην Καταλονία».

«Ο Κάρλας Πουτζδεμόν είναι και θα παραμείνει πρόεδρος της κυβέρνησης και η Καρμ Φορκαντέλ είναι και θα μείνει πρόεδρος του κοινοβουλίου και αυτό θα παραμείνει έτσι μέχρι οι πολίτες να αποφασίσουν το αντίθετο σε ελεύθερες εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρέσβης της Ισπανίας στη Γαλλία Φερνάντο Καρντερέρα δήλωσε ότι ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας «μπορεί να θέσει υποψηφιότητα» στις περιφερειακές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί από την ισπανική κυβέρνηση στις 21 Δεκεμβρίου, εκτός και αν η δικαιοσύνη πάρει διαφορετική απόφαση.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει και ο κ. Πουτζδεμόν καλείται να θέσει την υποψηφιότητα του. Μπορεί να το κάνει, ναι», δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1. Σε ερώτηση τις δικαστικές διώξεις για «εξέγερση» ο Ισπανός πρέσβης απάντησε: «Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν αν είναι εκτός νόμου ή όχι. Για την ώρα, μπορεί να παρουσιάσει την υποψηφιότητα του στις εκλογές».

Χάνουν έδαφος τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας
Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την El Mundo κατά τη διάρκεια της έντονης εβδομάδας στην Καταλονία δείχνει πως η μάχη στις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν για την 21η Δεκεμβρίου θα είναι μεγάλη. Τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που κέρδισαν στις προηγούμενες εκλογές. Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας λαμβάνουν το 42.5% των ψήφων, ενώ τα κόμματα που τάσσονται κατά λαμβάνουν το 43.4%, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία Sigma Dos σε 1000 άτομα.