26 Οκτώβριος 2017, 22:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτώβριος 2017, 22:51

«Πράσινο» φως για την εκταμίευση της υποδόσης

  • Eurogroup: Η Ελλάδα και η δόση των 748 εκατ. ευρώ στη σημερινή ατζέντα
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το EuroWorking Group και το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ενέκριναν την εκταμίευση της υποδόσης, ύψους 800 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Αυτό ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες, με την προσοχή της ελληνικής πλευράς να στρέφεται πλέον στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Το ποσό αυτό δίνεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, αποτελώντας μέρος της συνολικής δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.

Η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του ESM, η απελευθέρωση των κεφαλαίων ήρθε ως συνέχεια θετικής αξιολόγηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση.

«Είμαι ικανοποιημένος που παρατηρώ τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το ποσό των οφειλών μειώθηκε τους τελευταίους μήνες και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα υπερέβη τον στόχο που έχει τεθεί στο πρόγραμμα, κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος ESM να ολοκληρωθεί εγκαίρως», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η οικονομική βοήθεια του ΕΜΣ για την Ελλάδα θα φτάσει τα 40,2 δισ. ευρώ, από συνολικό ποσό προγράμματος που είναι 86 δισ. ευρώ. Συνολικά, ο ΕΜΣ και το EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 182 δισ. ευρώ για την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης ως τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα ESM για την Ελλάδα αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018».