27 Οκτώβριος 2017, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτώβριος 2017, 08:29

Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα η κόντρα για τα F-16

  • Σκοπιανό: Την Παρασκευή στη Βουλή ο Τσίπρας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Στην Ολομέλεια της Βουλής, και συγκεκριμένα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», μεταφέρεται η κόντρα για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς στις 9:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζητά από τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις σχετικά με το πότε θα ζητήσει από τη Βουλή να εγκρίνει το πρόγραμμα, πόσο θα κοστίσει, πώς θα πραγματοποιηθεί, και ποια θα είναι τα ανταλλάγματα από την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ακόμα, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει τη Βουλή σχετικά με το αν θα συζητηθεί το ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικό αντάλλαγμα για την, σε βάθος χρόνου, παραχώρηση των ελληνικών διευκολύνσεων στη Σούδα.

Μιλώντας την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε τους χειρισμούς της κυβέρνησης λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να αποδεχθούμε καμία απόφαση που δεν λαμβάνεται σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας».

Πάντως ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Καμμένος μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία συμφωνία για τα F-16, και προσδιόρισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 3 Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται η απαντητική επιστολή από τις ΗΠΑ. Τέλος, επανέλαβε ότι η Ελλάδα για το πρόγραμμα αναβάθμισης διαθέτει 1,1 δισ. δολάρια.