26 Οκτώβριος 2017, 16:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτώβριος 2017, 16:13

To Πολεμικό Ναυτικό κατέλαβε τη Θεσσαλονίκη: Πλοία, ελικόπτερα και ΟΥΚάδες (βίντεο)

  • To Πολεμικό Ναυτικό κατέλαβε τη Θεσσαλονίκη: Πλοία, ελικόπτερα και ΟΥΚάδες (βίντεο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Με μια εντυπωσιακή επίδειξη επίλεκτων μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού ολοκληρώθηκε η τελετή παρασημοφόρησης της πολεμικής σημαίας του θωρηκτού «Αβέρωφ», το οποίο βρίσκεται στην εορτάζουσα Θεσσαλονίκη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν αυτός που απένειμε τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος. Η σημαία που παρασημοφορήθηκε με το πρώτο και διακεκριμένο Τάγμα Αριστείας βρισκόταν στον ιστό του «Αβέρωφ» κατά τη διάρκεια των δύο ναυμαχιών, Έλλης και Λήμνου, και είναι διάτρητη από θραύσματα εχθρικής οβίδας.

Μετά την τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε πάνω από το «Αβέρωφ» την επίδειξη του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ πλήθος κόσμου γέμισε το λιμάνι και όλη την παραλία της Θεσσαλονίκης.

Το σενάριο προέβλεπε αρχικά την κάθοδο των ΟΥΚάδων από ελικόπτερο Aegean Hawk στη φρεγάτα «Ναυαρίνο». Αφού αυτή ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις λίγα λεπτά, υποβρύχιοι καταστροφείς που βρίσκονταν σε σκάφος ανορθοδόξου πολέμου αναρριχήθηκαν στη φρεγάτα χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό με αναπτυσσόμενη σκάλα και γάντζο, και κινήθηκαν προς τη γέφυρα του πλοίου, ώστε να αποκτήσουν γρήγορα τον πλήρη έλεγχό του.

Στη συνέχεια τα σκάφη ανορθοδόξου πολέμου, με την κάλυψη του Aegean Hawk, απομακρύνθηκαν βάλλοντας εναντίον πιθανών εστιών αντίστασης του αντιπάλου, ώστε να καλύψουν πλήρως τη μονάδα ανορθοδόξου πολέμου. Τα Aegean Hawk είναι ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Μπορούν να επιχειρούν ακόμα και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύχτα. Είναι ευρύτατα γνωστά για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα όχι μόνο για να μεταφέρουν ομάδες υποβρυχίων καταστροφών, αλλά και για να τις υποστηρίξουν είτε με ελεύθερους σκοπευτές, είτε με τον δικό τους οπλισμό.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Αργότερα κατά τη διάρκεια της επίδειξης πέντε μέλη ομάδας υποβρυχίων καταστροφών έπεσαν στη θάλασσα από ελικόπτερο CH 47 Σινούκ του στρατού ξηράς χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα. Ο χρόνος, μάλιστα, που χρειάστηκαν ήταν μικρότερος από ένα λεπτό.

Μόλις ολοκληρώθηκε η επιχείρηση κατάληψης της φρεγάτας, το ελικόπτερο Σινούκ πέρασε μπροστά από τον κόσμο σε όλο το μήκος της παραλίας της Θεσσαλονίκης, ενώ η φρεγάτα «Ναυαρίνο» απένειμε τιμές διά συριγμού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.