19 Νοέμβριος 2013, 10:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:43

Επιμένουν οι Τούρκοι να κάνουν τζαμί την Αγιά-Σοφιά

  • Επιμένουν οι Τούρκοι να κάνουν τζαμί την Αγιά-Σοφιά

Επιμένουν οι Τούρκοι να κάνουν τζαμί την Αγιά-Σοφιά

Από τη μία συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και από την άλλη, παρά τις απανωτές (αλλά στα λόγια) υποσχέσεις της για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τίποτε δεν έχει κάνει. Την ώρα μάλιστα που βρέθηκε ανάδοχος για την κατασκευή του τζαμιού στον Βοτανικό, η Άγκυρα θέλει να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί προκαλώντας όλη τη χριστιανοσύνη. Ως τώρα την μετατροπή της Αγίας Σοφίας ζητούσαν μόνο οι εθνικιστές της Άγκυρας.

Τώρα στο παιχνίδι μπήκε και επισήμως η κυβέρνηση της Τουρκίας, οξύνοντας περισσότερο τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στο τζαμί εισηγήθηκε αυτή τη φορά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, διευρύνοντας την ατζέντα των κοινωνικών και θρησκευτικών ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία.

«Στο παρελθόν ήταν δυνατό να αποδεχόμαστε πρώην τεμένη να λειτουργούν ως μουσεία. Τώρα, όμως υπάρχει μία διαφορετική Τουρκία», είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

«Κοιτάμε την καημένη την Αγια-Σοφιά και ευχόμαστε να επιστρέψει στις καλές της ημερές», πρόσθεσε ο Άρινης, που πρόσφατα ήρθε σε δημόσια αντιπαράθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα των κοινών φοιτητικών κοιτώνων αρρένων και θηλέων. Ο κ. Άρινης δήλωσε «πολύ ευτυχής» για τη μετατροπή δύο άλλων ναών, της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα και τη Νίκαια σε τζαμιά! Αντιδράσεις που από μερίδα σχολιαστών θεωρείται ότι προεξοφλούν και τη μετατροπή του μεγαλύτερου μνημείου της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί.

Πάντως, ο ίδιος ο Ερντογάν κατά το παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της άποψης η Αγία Σοφίά να παραμείνει ως έχει.

Πηγή: Δημοκρατία, Real.gr