19 Νοέμβριος 2013, 08:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:51

Μελωδικό ταξίδι στα Δημοτικά Τραγούδια του Πόντου

  • Μελωδικό ταξίδι στα Δημοτικά Τραγούδια του Πόντου

Μελωδικό ταξίδι στα Δημοτικά Τραγούδια του Πόντου και στην ποίηση του Κ. Καβάφη.

Μια όμορφη εκδήλωση παρακολούθησαν, όσοι είχαν την τύχη να παραβρεθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, το βράδυ της Κυριακής 17 Νοεμβρίου 2013.

Η εκδήλωση ήταν ένα Αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη και τα Δημοτικά Τραγούδια του Πόντου και συνδιοργανώθηκε από την Ένωσης Ποντίων Πιερίας, τον Πολιτιστικό Όμιλο Γυναικών Λεπτοκαρυάς , τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης και ήταν ενταγμένη στα "Αικατερίνεια 2013" και με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Καβάφη.

Μέσα από έναν εξαιρετικό συνδυασμό Μουσικής και Λόγου παρουσιάσθηκε η ζωή και το έργο του μεγάλου μας Ποιητή Κ. Καβάφη. Αναδείχθηκε η σχέση της ταραχώδους πορείας του Ποιητή, από τη γέννηση ως το θάνατό του, με την πορεία του Ελληνισμού από τη Δύση έως την Ανατολή. Από την Πόλη, τη Μ. Ασία και τον Πόντο.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από τους Μαρίκα Φωτοπούλου, Μάκη Λολοσίδη και Νανά Μπουμπουλέντρα. Τα τραγούδια του Πόντου απέδωσε εξαιρετικά η Χορωδία του Συλλόγου μας ,με συνοδεία στη Λύρας από τον Κ. Ζαβρίδη. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην Μαρίκα Φωτοπούλου, η οποία με την αισθαντική φωνή της, τόσο στην αφήγηση, όσο και στην ερμηνεία των τραγουδιών που απέδωσε, κατάφερε να καθηλώσει το κοινό και να δημιουργήσει την κατανυκτικότατα που αποπνέουν οι στοίχοι του Κ. Καβάφη. Σ’ αυτό βέβαια, συνέβαλλαν και οι υποβλητικές μελωδίες από τους άριστους μουσικούς που την συνόδεψαν.

Μέσα από τη Μουσική και το Λόγο του Ποιητή, το κοινό ταξίδεψε, "συνάντησε τους Βαρβάρους", Αποχαιρέτησε την Αλεξάνδρεια και έλαβε ισχυρή δόση αισιοδοξίας και δύναμης στον αγώνα της αντιμετώπισης και υπέρβασης των προβλημάτων της καθημερινότητάς του.

Πολλά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Όμιλο Γυναικών Λεπτοκαρυάς και τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας θα συνεχίσει, μέσα από παρόμοιες συμπράξεις, να ανακαλύπτει και να παρουσιάζει ανάλογες πτυχές της παράδοσης και του Πολιτισμού του Πόντου.

Ο Υπεύθυνος Τύπου
Χαράλαμπος Αργυρόπουλος

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Gallery