24 Οκτώβριος 2017, 16:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2017, 12:20

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Αγίου Χρυστοστόμου Σμύρνης στην Καλαμάτα

  • Αποκαλυπτήρια της προτομής του Αγίου Χρυστοστόμου Σμύρνης στην Καλαμάτα
    (Φωτ.: messinialive.gr)

Η Καλαμάτα τίμησε τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής την Κυριακή 22 Οκτωβρίου μέσω των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Αγίου Χρυσοστόμου μητροπολίτη Σμύρνης, στο προαύλιο του ναού της Ανάληψης, στη Δυτική Παραλία.

Περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία εγκαταστάθηκαν στην Καλαμάτα.

Η προτομή, την οποία φιλοτέχνησε o γλύπτης Κώστας Δούσης, έρχεται να συμπληρώσει τα μνημεία που αφορούν τη Mικρασία και τη Μικρασιατική Καταστροφή και βρίσκονται στην πλατεία του ιερού ναού Αναλήψεως. Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, παρουσία αρκετού κόσμου, μεταξύ των οποίων και δημότες με μικρασιατική καταγωγή. Μια σύντομη αναφορά στη ζωή και στον μαρτυρικό θάνατο του μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου έκανε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Βασίλης Χαντζής.


Ο Βασίλης Χαντζής στο βήμα (φωτ.: messinialive.gr)

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και τήρηση ενός λεπτού σιγής, και η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας, της Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας, της Ένωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας «Η Ιωνία» και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας.