23 Οκτώβριος 2017, 15:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2017, 13:58

Από τον Άγιο Δημήτριο και το Ρυάκιο Κοζάνης, στη Μελβούρνη με τους Μωμόγερους

  • Από τον Άγιο Δημήτριο και το Ρυάκιο Κοζάνης, στη Μελβούρνη με τους Μωμόγερους
    (Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου)

Το έθιμο των Μωμόγερων και το θεατρικό έργο «Η Μανασία 'κί σύρκεται» θα παρουσιάσει τον προσεχή Φεβρουάριο, ο Mορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου στο Διεθνές Φεστιβάλ «Αντίποδες», στην Αυστραλία όπου θα μεταβεί με τη στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών και μετά από πρόσκληση της Ποντιακής Εστίας της Μελβούρνης.

Για τις ανάγκες του ταξιδιού το υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε προς τον Μορφωτικό Ποντιακό σύλλογο Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου το ποσό των 8.500 ευρώ.

Με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα kozan.gr ο πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Κουσαλίδης μίλησε για το ταξίδι στην Αυστραλία και την ενίσχυση από το υπουργείο.

«Μετά από πρόσκληση της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης να συμμετέχουμε στο Διεθνές Φεστιβάλ "Αντίποδες" της Μελβούρνης, τον Φεβρουάριο του 2018, ο Σύλλογος απευθύνθηκε για οικονομική βοήθεια στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Έπειτα από συζήτηση για το θέμα, η Περιφέρεια μας είπε πως δεν μπορεί να επιχορηγήσει τέτοιες δράσεις γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες της. Ωστόσο, ο Περιφερειάρχης Θοδωρής Καρυπίδης μαζί με την τότε Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Μαρία Καρυπίδου, με δικές τους ενέργειες, μεσολάβησαν και απευθυνθήκαμε στη Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού» είπε ο Θεόδωρος Κουσαλίδης.

»Το υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε το αίτημά μας και έτσι, μια ομάδα, περίπου, 25-30 ατόμων του Συλλόγου, θα βρεθούμε εκεί για να παρουσιάσουμε το έθιμο των Μωμόγερων, καθώς και το θεατρικό έργο του συλλόγου "Η μανασία 'κί σύρκεται…". Έπειτα από την ένταξη του εθίμου των Μωμόγερων στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, με αυτήν τη συμμετοχή μας, συμβάλλουμε και εμείς στη διάδοση του εθίμου, σε όλο τον κόσμο. Να διευκρινίσω ότι ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου ταξιδιού ανέρχεται στα 30.000 ευρώ».