23 Οκτώβριος 2017, 13:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2017, 12:34

Στο τραπέζι όλα τα σενάρια για το μέλλον της Καταλονίας

  • Στο τραπέζι όλα τα σενάρια για το μέλλον της Καταλονίας
    (Φωτ.: EPA / Alberto Estevez)

«Όλα τα σενάρια» βρίσκονται στο τραπέζι για την επόμενη μέρα της Καταλονίας, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Τζόρντι Τουρούλ, του εκπροσώπου της τοπικής κυβέρνησης. Αφού κατήγγειλε «πραξικόπημα εναντίον των θεσμών», τόνισε επανειλημμένα ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Αυτή είναι η πιο σοβαρή πολιτική κρίση που περνά η Ισπανία, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1975.

Το πρωί του Σαββάτου η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Γερουσία να ενεργοποιήσει το περίφημο άρθρο 155, προκειμένου η Μαδρίτη να μπορέσει να αναλάβει τον έλεγχο του κοινοβουλίου, της κυβέρνησης και της περιφερειακής αστυνομίας της Καταλονίας. Παράλληλα, θα οργανώσει περιφερειακές εκλογές στις αρχές του 2018.

Η απόφαση του Μαριάνο Ραχόι είναι η δική του απάντηση μετά τη λήξη του τελεσιγράφου προς τους Καταλανούς αυτονομιστές, από τους οποίους ζητούσε μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το αν η περιφέρεια είναι αυτόνομη ή όχι. Τα μέτρα που προτείνει ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία στη Γερουσία, οδηγούν στη de facto αναστολή του καθεστώτος της Καταλονίας.

Από τη μεριά τους οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του καταλανικού κοινοβουλίου αναμένεται να συγκαλέσουν τη Βουλή, σε μια κίνηση η οποία θα προσφέρει εκ νέου την ευκαιρία στους αυτονομιστές να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας. Πάντως ο  Ρούμπεν Βάγκενσμπεργκ, της συλλογικότητας Όρθιοι για την Ειρήνη, η οποία δημιουργήθηκε για να στηρίζει ειρηνικές δράσεις αντίστασης, προειδοποίησε ότι «αν η ισπανική εθνοφρουρά εισβάλει στους καταλανικούς θεσμούς (…) θα υπάρξει πολύ σκληρή, ειρηνική αντίσταση», όπως όταν χιλιάδες ψηφοφόροι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα εκλογικά κέντρα την 1η Οκτωβρίου.