23 Οκτώβριος 2017, 17:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2017, 09:26

Εγκαινιάστηκε η βιβλιοθήκη-κόσμημα των Ποντίων Πτολεμαΐδας (βίντεο)

Σε μια λιτή και σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε, την περασμένη εβδομάδα, ο καθιερωμένος αγιασμός στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας για την έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς αλλά και τα εγκαίνια της νέας βιβλιοθήκης – κόσμημα όπως την αποκαλούν – στο νέο κτήριο του συλλόγου, οι χώροι του οποίου γέμισαν με κόσμο.

Πλέον, περίπου 2.000 τίτλοι βιβλίων, με αναφορές στον Πόντο και τη Μικρά Ασία, με το παλαιότερο να χρονολογείται το 1849, βρίσκονται στη διάθεση του κοινού.

Ο πάτερ Θεόφιλος Φραγκουλίδης που τέλεσε τον αγιασμό έκανε λόγο για τη σημαντική συμβολή των πολιτιστικών συλλόγων στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητάς τους. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του συλλόγου Σοφία Τουμανίδου αφού καλωσόρισε τον κόσμο ευχήθηκε σε όλα τα τμήματά του καλή αρχή. Τη φετινή χρονιά στο Σύλλογο θα λειτουργήσουν τμήματα εκμάθησης παιδικών χορών για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους, ποντιακής λύρας, νταουλιού και χορωδίας.

«Μετά από σκληρή δουλειά, εγκαινιάζεται η βιβλιοθήκη του συλλόγου με τη φιλοδοξία να γίνει πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο για την περιοχή» είπε στην ομιλία της.

Για την οργάνωση της σύγχρονης και ενημερωμένης βιβλιοθήκης δούλεψαν σκληρά και αφιλοκερδώς τρεις βιβλιοθηκονόμοι, η Ξένια Παπαδοπούλου η Ροδάνθη Φιλιόγλου και η Πένυ Καζαντζίδου σε συνεργασία με τον υπεύθυνο βιβλιοθήκης Γιάννη Καρύδη. 


Οι τρεις βιβλιοθηκονόμοι και ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης Γιάννης Καρύδης

Οι φίλοι και τα μέλη του Συλλόγου που παρακολούθησαν την εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της βιβλιοθήκης και του αναγνωστηρίου. Στα άμεσα σχέδια του συλλόγου είναι η φιλοξενία της έκθεσης «Πορτρέτα Αστών της Τραπεζούντας», από το αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου και του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. 

Η ολοκαίνουργια βιβλιοθήκη θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Παρασκευή (18:00-21:00) και θα είναι ανοιχτή για όλους, Πόντιους και μη, ωστόσο δανειστικό δικαίωμα θα έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη του συλλόγου.

  • Φωτογραφίες και βίντεο: kozan.gr.