22 Οκτώβριος 2017, 14:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Οκτώβριος 2017, 14:20

Μεγάλο φαβορί ο «πρόεδρος Instagram» στις σημερινές εκλογές στη Σλοβενία

  • Μεγάλο φαβορί ο «πρόεδρος Instagram» στις σημερινές εκλογές στη Σλοβενία
    Ο Μ. Πάχορ ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα (φωτ.: EPA / Igor Kupljenik)

Οι Σλοβένοι ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, ο ρόλος του οποίου είναι εθιμοτυπικός, σε μια ψηφοφορία για την οποία ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Μπόρουτ Πάχορ θεωρείται το μεγάλο φαβορί. Περίπου 1,7 εκατομμύριο ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες. Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι γνωστά μόλις κλείσουν τα εκλογικά τμήματα στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Ο Πάχορ, πρώην σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη με άνετη πλειοψηφία το 2012 στην προεδρία, μπορεί να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο σήμερα, επικρατώντας άλλων οκτώ υποψηφίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Delo. Έλαβε το 54,8% των προθέσεων ψήφου σε δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή για την εφημερίδα αυτή. Ο Πάχορ προηγείτο σημαντικά έναντι του κύριου αντιπάλου του, του 40χρονου πρώην ηθοποιού Μάριαν Σάρετς που έλαβε 21%.

Σύμφωνα με άλλες εφημερίδες, ο Πάχορ μπορεί να μην λάβει ποσοστό 50%, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 12 Νοεμβρίου.

Ο 53χρονος Πάχορ, ο «πρόεδρος Instagram» όπως τον αποκαλούν, καλλιέργησε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του μια εικόνα εγγύτητας με τους πολίτες, με συνέπεια συχνά να χαρακτηρίζεται «λαϊκιστής» από σχολιαστές και τους αντιπάλους του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος καμαρώνει κυρίως γιατί έχει περισσότερους από 40.000 ακόλουθους στο Instagram, όπου αναρτά συχνά φωτογραφίες. 

Ο Πάχορ υποστηρίζεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, έναν σχηματισμό του οποίου ηγείτο και ο οποίος από το 2014 είναι μέλος του συνασπισμού του κεντρώου πρωθυπουργού Μίρο Σέραρ. Η υποψήφια του κόμματος του Σέραρ καθώς και οι εκπρόσωποι της δεξιάς λαμβάνουν λιγότερο από το 10% των ψήφων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.