21 Οκτώβριος 2017, 20:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2017, 20:04

Θα ανοίξει τον φάκελο Κένεντι ο Τραμπ

  • Τραμπ σε Αμπάς: Θα μεταφέρω την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
    (Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Την απόφασή του να ανοίξει ο φάκελος με τα στοιχεία της δολοφονίας του Αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι γνωστοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Η δολοφονία του 35ου προέδρου των ΗΠΑ το 1963 είχε σοκάρει τον κόσμο και είχε προκαλέσει μια σειρά θεωριών συνωμοσίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στο λογαριασμό του στο Twitter, έγραψε χαρακτηριστικά: «με την επιφύλαξη της λήψης νέων πληροφοριών, θα επιτρέψω, ως Αμερικανός πρόεδρος, το άνοιγμα του εδώ και πολλά χρόνια κλειστού και διαβαθμισμένου φακέλου JFK».

Η ανακοίνωση του Τραμπ ουσιαστικά διαψεύδει ρεπορτάζ του Politico, που εκτιμούσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα «μπλόκαρε» τον αποχαρακτηρισμό και τη δημοσιοποίηση των εγγράφων λόγω «ανησυχίας ότι θα αποκάλυπταν επικίνδυνες πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Στο μεταξύ, ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει στην αμερικανική πολεμική αεροπορία να ανακαλεί στην ενεργό υπηρεσία έως 1.000 πρώην πιλότους, λόγω έλλειψης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Η πολεμική αεροπορία προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι δυσκολεύεται να κρατήσει τους πιλότους, οι οποίοι συχνά προσελκύονται από τους πιο υψηλούς μισθούς των εμπορικών αεροπορικών εταιριών. Οι μακροχρόνιες αποστολές στο εξωτερικό ωθεί τους πιλότους μερικές φορές να εγκαταλείψουν τον στρατό.