21 Οκτώβριος 2017, 16:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2017, 16:04

Χρήστος Καλιοντζίδης και Αντώνης Πιλαλίδης σε μια μοναδική συναυλία στη Μελβούρνη

  • Χρήστος Καλιοντζίδης και Αντώνης Πιλαλίδης σε μια μοναδική συναυλία στη Μελβούρνη
    Χρήστος Καλιοντζίδης και Αντώνης Πιλαλίδης συνοδεία ντόπιων μουσικών στο Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης (φωτ.: neoskosmos.com)

Μια μοναδική συναυλία που μετέφερε τη μουσική παράδοση του Πόντου στην Αυστραλία, είχε την ευκαιρία να απολαύσει την περασμένη εβδομάδα το κοινό της Μελβούρνης. Ο λόγος για την εμφάνιση των Ποντίων καλλιτεχνών Χρήστου Καλιοντζίδη και Αντώνη Πιλαλίδη, στο Ελληνικό Κέντρο, μετά από πρόσκληση της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης.

Το μουσικό ταξίδι ξεκίνησε με τη λύρα του Χρήστου Καλιοντζίδη που έδωσε τη σκυτάλη στη μελωδική φωνή του Αντώνη Πιλαλίδη να ταξιδέψει το κοινό στη Μαύρη Θάλασσα, στα άγρια βουνά του Πόντου και σε ιστορίες αγάπης και απώλειας.

Οι δύο μουσικοί μιλώντας στην ηλεκτρονική ομογενειακή εφημερίδα neoskosmos.com, υποστήριξαν ότι «η μουσική συνιστά συνδετικό κρίκο με την μακρινή πατρίδα του Πόντου».

«Τα λόγια των τραγουδιών, τους μεταφέρουν στη γη των προγόνων τους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι η μουσική έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να διατηρηθεί ζωντανή η ποντιακή διάλεκτος», υποστήριξαν.

Εξέφρασαν επίσης την αμέριστη στήριξή τους στο έργο της Επιτροπής Μνήμης Τζορτζ Τρελόαρ, τιμώντας έναν άνθρωπο που βοήθησε σημαντικά στη μετεγκατάσταση των προσφύγων της Μικράς Ασίας στον ελλαδικό χώρο. «Οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή στη μνήμη των Ελλήνων και των Αυστραλών αυτή την ιστορία ανθρωπιάς που συνδέει τις δύο χώρες. Άνθρωποι σαν τον Τζορτζ Τρελόαρ διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση του μοναδικού πολιτισμού των Μικρασιατών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Πόντου. Είμαστε όλοι εξαιρετικά ευγνώμονες για αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος.

Πηγή: neoskosmos.com