22 Οκτώβριος 2017, 11:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Οκτώβριος 2017, 10:45

Πρόεδρος ΠΑΕ Ποντίων για την «απαγορευμένη» φανέλα: Μάλλον δεν περίμεναν να δείξουμε τέτοιο τσαγανό

  • Πρόεδρος ΠΑΕ Ποντίων για την «απαγορευμένη» φανέλα: Μάλλον δεν περίμεναν να δείξουμε τέτοιο τσαγανό
    Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ποντίων Μιχάλης Κακουλίδης στα γραφεία του pontos-news.gr (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Η ΠΑΕ Ποντίων, μια μικρή αλλά εμβληματική ομάδα από την Κομοτηνή, δίνει με αποφασιστικό τρόπο έναν άλλο αγώνα, έξω από τις γραμμές του γηπέδου, για να υπερασπιστεί την επιλογή της να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Θράκης με μια εμφάνιση - φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Το "Δεν ξεχνώ πάντα τιμώ" είναι ένα σύνθημα αισθηματικό. Δεν είναι ούτε προσβλητικό ούτε ρατσιστικό ούτε ιστορικό ούτε θρησκευτικό.

»Το ''δεν ξεχνώ την πατρίδα μου και τιμώ τους νεκρούς μου" είναι μέσα στην καρδιά μας, μέσα στο μυαλό μας. Έτσι όπως πάμε, σε λίγο θα μας ζητήσουν να αλλάξουμε και το όνομα της ομάδας», λέει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Αθλητικής Ένωσης Ποντίων Μιχάλης Κακουλίδης, αναφορικά με το μεγάλο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από την «απαγορευμένη» φανέλα και τις βαριές τιμωρίες που υπέστη ο ποδοσφαιρικός σύλλογος του Θρυλορίου Ροδόπης.

Πολλοί θεώρησαν ότι η ποινή από το πειθαρχικό όργανο της ΕΠΣ Θράκης αποτελούσε ένα μήνυμα. «Ναι, θεωρώ ότι ήταν ένα εκδικητικό μήνυμα. Ήταν σαν να μας έπαιρναν το κεφάλι, γιατί 2.000 ευρώ το πρόστιμο, συν τα έξοδα παράστασης στην Αθήνα, μαζί με δικηγόρους, παράβολα κτλ., το ποσό ανέβηκε στις 4.000. Κι αν ξανασυμβεί στο επόμενο παιχνίδι, αυτό το ποσό διπλασιάζεται. Άρα εμείς σαν ερασιτεχνικό σωματείο δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτό το παράλογο παιχνίδι, και αναγκαστικά δεν θα μπορούμε να συνεχίσουμε στο Πρωτάθλημα. Όμως, παρά τα όσα έχουμε τραβήξει μέχρι τώρα δεν τα παρατήσαμε, δείξαμε τσαγανό και συνεχίσαμε. Κι αυτό ενδυναμώνει τους Πόντιους σε όλη την Ελλάδα. Παίρνουμε χιλιάδες μηνύματα στήριξης από παντού».


(Φωτ.: Χρ. Κωνσταντάκη)

Την Τετάρτη (18/10) εκδικάστηκε η έφεση της ΠΑΕ Ποντίων στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και ο πρόεδρος της ομάδας εκφράζει την πίστη ότι η απόφαση θα δικαιώσει την ομάδα του Θρυλορίου. «Η ΕΠΣ δεν απέστειλε φάκελο με τη δικάσιμο, όπως όφειλε, από την Κομοτηνή, με αποτέλεσμα οι δικαστές να έχουν στοιχεία μόνο από τη δική μας έφεση, καθώς και στοιχεία που τους προσκομίσαμε εκείνη την ώρα και τα οποία εμείς πιστεύουμε ότι μας δικαιώνουν. Αντιληφθήκαμε ότι υπήρξε θετικό κλίμα για την ομάδα μας, αφού οι απαντήσεις που δώσαμε φάνηκε να ικανοποιούν τους δικαστές. Καταθέσαμε γεγονότα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν», εξηγεί ο Μ. Κακουλίδης.

Όπως υποστηρίζει, οι τιμωρίες που επιβλήθηκαν στην ομάδα του Θρυλορίου σε δύο αγώνες ήταν «παράνομες, καταχρηστικές, και συνιστούν παράβαση καθήκοντος». Προσθέτει ότι η ΠΑΕ Ποντίων ζήτησε επίσης να επαναληφθούν τα παιχνίδια και να τιμωρηθούν οι διαιτητές που πήραν την απόφαση να μην ξεκινήσουν οι αγώνες, θεωρώντας ότι η φανέλα και ο λογότυπος μπροστά «Δεν ξεχνώ πάντα τιμώ» είναι ρατσιστικό και προσβάλλει τη δημόσια αιδώ.

Εκτός απροόπτου, η απόφαση του πειθαρχικού οργάνου τη ΕΠΟ θα εκδοθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου.

Τι θα συμβεί, όμως, στην περίπτωση που η ποντιακή ομάδα της Κομοτηνής δεν δικαιωθεί, όπως αναμένει; «Εάν η απόφαση δεν είναι υπέρ μας, δηλαδή δεν μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη εμφάνιση, τότε θα καλέσουμε Γενική Συνέλευση, και μαζί με τους ποδοσφαιριστές θα αποφασίσουμε όλοι μαζί ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε. Οι δρόμοι είναι δύο: ή αλλάζεις εμφάνιση, σκύβεις το κεφάλι, δέχεσαι την ταπείνωση και το ρατσιστικό –γιατί ρατσιστικό θα το θεωρήσουμε από την πλευρά της ΕΠΣ Θράκης–, ή αποσύρεσαι από το Πρωτάθλημα με ψηλά το κεφάλι, νιώθοντας ότι δεν έχεις άδικο, δεν έχεις ενοχές, αλλά έχεις το δίκαιο μαζί σου όπως μας λέει όλος ο κόσμος».

Η ανάρτηση στο Facebook και η αντίδραση της «Birlik»
Ο Μ. Κακουλίδης, που έχει ρίζες από το Καρς και η οικογένειά του μέτρησε θύματα κατά τη Γενοκτονία των Ποντίων, επισημαίνει ότι όταν το καλοκαίρι πήραν συλλογικά την απόφαση στο Θρυλόριο να κατέβουν στο πρωτάθλημα με αυτήν την εμβληματική εμφάνιση, δεν περίμεναν ότι θα επακολουθήσουν όλα αυτά τα γεγονότα. «Όλα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση ενός ποδοσφαιριστή μας στο Facebook, ο οποίος ήταν ενθουσιασμένος με την εικόνα της φανέλας». Το θέμα, όπως εξηγεί, πήρε δημοσιότητα μέσα από τα social media και στη συνέχεια ήρθε η αντίδραση της εφημερίδας Birlik (η οποία εκδίδεται στη Θράκη, στην τουρκική γλώσσα).

«Δεν το περιμέναμε», μας λέει, και συμπληρώνει: «Αρχικά δεν δώσαμε σημασία και συνεχίσαμε την προετοιμασία της ομάδας. Είπαμε, ξέρουμε το ρόλο που υπηρετεί η συγκεκριμένη εφημερίδα, δεν θα βρει συμμάχους στην Κομοτηνή. Ακολούθησαν κάποιες δηλώσεις του προέδρου της ΕΠΣ, σύμφωνα με τις οποίες η τοπική Ένωση θα ανέμενε να δει πρώτα τις εμφανίσεις, πριν πάρει θέση. Όμως, η ΕΠΣ δεν μπορεί να κάνει ένσταση, παρά μόνο άλλη ομάδα στο Πρωτάθλημα. Όπως ακριβώς έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης για μια ομάδα μειονοτική της Ξάνθης, την Αθλητική Ένωση Ξάνθης, που παίζει με φανέλα που φέρει στο έμβλημά της το κόκκινο ρολόι με την εθνική ώρα Τουρκίας, 9:05, την ώρα που πέθανε ο Κεμάλ Ατατούρκ».


Το έμβλημα της ΑΕ Ξάνθης (φωτ.: Facebook / İskeçe Spor Birliği)

Ο Μ. Κακουλίδης υποστηρίζει ότι τόσο η Birlik όσο και το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή άσκησαν ουσιαστικά πιέσεις στην τοπική ΕΠΣ. Στην ερώτηση εάν η ΠΑΕ Ποντίων δέχθηκε παρεμβάσεις για το θέμα από άλλους παράγοντες, θεσμικούς ή μη, φορείς ή άλλα πρόσωπα, ο Μ. Κακουλίδης αναφέρει: «Όχι, αντίθετα ο μητροπολίτης ήρθε και ευλόγησε τη φανέλα την ημέρα της παρουσίασης, και γενικότερα προσωπικότητες της Κομοτηνής από όλο τον ποντιακό χώρο ήταν εκεί». Και προσθέτει: «Κατεβήκαμε στο πρώτο επίσημο παιχνίδι χωρίς να έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση από κάποιον φορέα αθλητικό ότι για τον ''χ'' λόγο, δεν επιτρέπεται να παίξουμε με αυτές τις εμφανίσεις. Ο διατητής, 40 λεπτά πριν από τον αγώνα, μας παρουσίασε ένα χαρτί από τη νομική υπηρεσία της ΕΠΟ, γενικό: ότι οι φανέλες με μηνύματα ιστορικά, θρησκευτικά, πολιτικά, φυλετικά, ρατσιστικά, που προσβάλλουν τη δημοσία αιδώ, βάσει του άρθρου 32 του κανονισμού της UEFA, απαγορεύεται να εμφανίζονται στις φανέλες.

»Το παιχνίδι δεν έγινε, γράφτηκε στο Φύλλο Αγώνα (ΦΑ) ότι η ομάδα μας εμφανίστηκε με αντικανονικές στολές, και την επόμενη ημέρα η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΣ πήρε απόφαση για το παιχνίδι. Το κατακύρωσε υπέρ της αντίπαλης ομάδας και τιμώρησε εμάς με αφαίρεση βαθμών χωρίς πρόστιμο. Εμείς κάναμε ένσταση κατά του ΦΑ την Τρίτη, και την Πέμπτη η πειθαρχική επιτροπή μάς έβαλε ένα πολύ βαρύ πρόστιμο, 2.000 ευρώ, που νομίζω δεν έχει μπει ποτέ τέτοια χρηματική ποινή σε τοπικό σωματείο».


Η «απαγορευμένη» φανέλα (φωτ.: Facebook / ΠΑΕ Ποντίων)

Κάλεσμα για εκδηλώσεις τη 19η Μαΐου στην Κομοτηνή
Το Θρυλόριο, όπου εδρεύει η ΠΑΕ Ποντίων, είναι ένα χωριό 600 κατοίκων, άρρηκτα δεμένο με τον ποντιακό πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοση. Όπως τονίζει ο Μιχάλης Κακουλίδης, ενώ στο νομό δεν υπάρχει μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων, η ομάδα και εκείνος προσωπικά φρόντισαν να ανεγερθεί μνημείο μέσα στο γήπεδο της ΠΑΕ Ποντίων.

«Νιώσαμε ότι εκπληρώσαμε ένα χρέος απέναντι στους προγόνους μας, στους νεκρούς μας που έμειναν άταφοι», λέει με έμφαση.

Και συμπληρώνει: «Νομίζω ήρθε η ώρα κάτι να αλλάξει στην Κομοτηνή. Τώρα, αν αυτό συμβεί με αφορμή τη δική μας περιπέτεια, θα είναι καλό να κοιτάξουν οι υπεύθυνοι την περιοχή μας πιο δραστικά και πιο υπεύθυνα. Να πούμε ωστόσο ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΠΟΕ που μας στήριξε καθώς και στο ΠΑΣΠΕ (Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού), και τους καλούμε να πραγματοποιήσουν στην Κομοτηνή τις φετινές εκδηλώσεις της 19ης Μαΐου για τη Γενοκτονία.