21 Οκτώβριος 2017, 13:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2017, 13:09

Περισσότερη αγκαλιά σημαίνει πιο έξυπνα μωρά

  • Περισσότερη αγκαλιά σημαίνει πιο έξυπνα μωρά
    (Φωτ.: EPA / Vaios Chassialis)

Κι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μωρά που μεγαλώνουν «στα χέρια» μαθαίνουν περισσότερα από τα μωρά που μεγαλώνουν στην κούνια. Η αγκαλιά σας μοιάζει με το πρώτο θρανίο για το μωρό σας. Μειώνει το στρες και βοηθάει το μωρό να παρατηρεί και να εξερευνά από θέση ασφάλειας τον κόσμο των μεγάλων, ο οποίος ισοδυναμεί με το πρώτο πανεπιστήμιο για το μωρό σας.

Βλέπετε, αν το καλοσκεφτείτε, ένα μωρό που σας ακολουθεί παντού ακούει περισσότερο τη φωνή σας, παρατηρεί τις κινήσεις σας, αλλά και εισπράττει περισσότερη από την προσοχή σας.

Μην αμφιβάλετε λοιπόν. Το μικρό σας μαθαίνει πολλά στην αγκαλιά σας. Στοιχεία μάλιστα από έρευνες αποκαλύπτουν πόσο σημαντική είναι και η δύναμη της αφής. Η αγκαλιά και η σωματική επαφή τόσο με τη μητέρα όσο και με τον πατέρα, επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού, δίνει ώθηση στη φυσική ανάπτυξη και μακροπρόθεσμα ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού και την αίσθηση ευεξίας, ενώ το βοηθάει ν’ αναπτύξει καλύτερες σχέσεις με τους γύρω του.

Στο επίκεντρο το συναίσθημα…
Οι συναισθηματικές εμπειρίες είναι αυτές που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην ευφυΐα ενός μωρού. Οι ειδικοί επισημαίνουν τη σπουδαιότητα της ανθρώπινης επαφής: το άγγιγμα, η αγκαλιά, η ομιλία, η βλεμματική επαφή, το χαμόγελο, δίνουν ώθηση στη νοητική ανάπτυξη του μωρού αφού επηρεάζουν τη συμπεριφορά, την ικανότητα κοινωνικοποίησης και τον τρόπο που θα διαχειρίζεται το στρες αργότερα στη ζωή του, παράμετροι σημαντικοί για την ανάπτυξη και της ευφυΐας.

Το ενδιαφέρον, η αγάπη και η τρυφερότητα από τους γονείς είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού. Δεν είναι τυχαίο πως όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σ’ ένα ζεστό κι ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον και οι συναισθηματικές τους ανάγκες καλύπτονται, γίνονται πιο έξυπνα.

Το άγγιγμα βοηθάει το μωρό να χαλαρώσει και να διαχειριστεί καλύτερα το στρες. Ταυτόχρονα είναι ένα καλό ενισχυτικό της ανάπτυξης του εγκεφάλου αφού συντελεί στην ανάπτυξη των νευρώνων, των οδών που μεταφέρουν τα εγκεφαλικά μηνύματα.

Πηγή:  happymom.gr (άρθρο της Φλώρας Κασσαβέτη με τη συνεργασία του Σπύρου Φωτόπουλου, παιδίατρου-νεογνολόγου, αναπληρωτή δ/ντή στη Β΄ ΜΕΝ Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»)