21 Οκτώβριος 2017, 12:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2017, 11:29

Λεύκωμα για τα 10 χρόνια από την ανακαίνιση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

  • Λεύκωμα για τα 10 χρόνια από την ανακαίνιση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας
    Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ο Πατριάρχης υποδέχεται τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕψ/ Νίκος Κάτσικας)

Μια νέα έκδοση με τίτλο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας: Δέκα Χρόνια (2006-2016) από τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Μεγάρου παρουσιάστηκε στο Πατριαρχείο στις 16 Οκτωβρίου και αναδεικνύει το μεγάλο έργο της ριζικής ανακαίνισης του κτηρίου. Το καλαίσθητο πολυτελές λεύκωμα εκδόθηκε με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Καταγράφει και αποτυπώνει, μέσα από τις 230 σελίδες του, το μεγάλο έργο της αναμόρφωσης του μνημειώδους κτιριακού συγκροτήματος του Πατριαρχικού Μεγάρου.

Και επίσης την προβολή των ιστορικών θησαυρών που διαφυλάσσονται εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου του, του Σκευοφυλακίου και της περίφημης Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.

Το λεύκωμα προλογίζει ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, η πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη και ο αρχιτέκτων δρ Μοχάμεντ Αουάντ. Την έκδοση και το συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό επιμελήθηκε η Μαρία Στέφωση με τους συνεργάτες της.

Το νέο τόμο παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση ο Αλεξανδρινός καθηγητής Σπυρίδων Καμαλάκης, μέγας άρχων λογοθέτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ενώ ο μητροπολίτης Άκκρας, Νάρκισσος, πατριαρχικός επίτροπος Αλεξανδρείας, παρουσίασε το λεύκωμα στην αραβική γλώσσα.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Βλαδιμίρ Σκουρόφ, καθώς και ο επικεφαλής ουκρανικού εκδοτικού οίκου που είναι δωρητής του περίφημου ιερού Ευαγγελίου «της Περεσόπνιτσα» (16ος αι.), προσέφεραν στον Πατριάρχη, αντίγραφο του Ευαγγελίου, που θεωρείται ως το ιερότερο κειμήλιο της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός υπουργός επέδωσε επίσης στον Αλεξανδρινό προκαθήμενο Θεόδωρο, επίσημη επιστολή του κανονικού προκαθημένου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονουφρίου.

Ο Θεόδωρος Β’ αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του εγχειρήματος να προβληθούν τα «κοιτάσματα» αυτά του πολιτισμού, δηλαδή οι θησαυροί του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της έκδοσης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα, από τους Αδαμαντία Καρμίρη, Στέφανο Κορκολή και Σοφία Μανουσάκη. Παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Αμανατίδης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο Χρήστος-Μιχαήλ Διάμεσης, ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας δρ Μοχάμεντ Σουλτάν, o πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο Χάρης Μορίτσης, καθώς και άλλοι διπλωμάτες αλλά και εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ