20 Οκτώβριος 2017, 19:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2017, 19:16

Κοινές δράσεις για τη Γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων από Ελλάδα-Κύπρο-Αρμενία

  • Κοινές δράσεις για τη Γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων από Ελλάδα-Κύπρο-Αρμενία

Τους βασικούς άξονες της τριμερούς συνεργασίας τους σε θέματα διασποράς έθεσαν Κύπρος, Ελλάδα και Αρμενία, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης για το θέμα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ, ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, και η υπουργός Διασποράς της Αρμενίας Χρανούς Χακομπιάν συμφώνησαν στη σύσταση μιας επιτροπής εργασίας, η οποία θα αξιολογήσει τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν στο τραπέζι.

Ο κ. Κουίκ έκανε γνωστό ότι συμφωνήθηκαν κοινές δράσεις, για το 2018, οι οποίες θα αφορούν τη Γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων, καθώς και την εισβολής και παράνομη κατοχή της Κύπρου.

Ακόμη, προτάθηκε η συνεργασία σε θέματα νεολαίας, αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης. Συμφωνήθηκε η επεξεργασία κοινών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε ακαδημαϊκούς θεσμούς, πολιτιστικά ιδρύματα, μέσα ενημέρωσης και δεξαμενές σκέψεις, σε χώρες όπου διαβιούν ομογενειακές κοινότητες των τριών χωρών, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Συμφωνήθηκε επίσης η συγκρότηση εθνικής επιτροπής από τις τρεις χώρες, για την εκπόνηση των δράσεων συνεργασίας. Από ελληνικής πλευράς επικεφαλής θα είναι ο Μιχάλης Κόκκινος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Φ. Φωτίου είπε ότι «είναι μια ιστορική ημέρα σήμερα για τις σχέσεις των τριών χωρών μας, γιατί για πρώτη φορά με τον πιο επίσημο τρόπο σε κοινό τραπέζι θεσμοθετήσαμε την τριμερή συνεργασία σε θέματα διασποράς». Ο προεδρικός επίτροπος αναφέρθηκε παράλληλα στους δεσμούς των τριών χωρών και είπε ότι οι σχέσεις είναι άριστες σε όλα τα επίπεδα.

Πρόσθεσε ότι οι τρεις χώρες είναι θύματα μιας βάρβαρης επεκτατικής πολιτικής από την ίδια χώρα και αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Ποντίων, στη Γενοκτονία των Αρμενίων και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Οι τρεις υπουργοί, μετά το τέλος της συνάντησης, κατέθεσαν στεφάνι στο τύμβο της Μακεδονίτισσας. Η επόμενη τριμερής συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκληθεί στο Ερεβάν, τον προσεχή Δεκέμβριο, και η μεθεπόμενη στην Αθήνα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ.