21 Οκτώβριος 2017, 11:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2017, 11:20

Κάστανα: Ήρθε η εποχή για την τροφή με τα πολλά οφέλη

  • Κάστανα: Ήρθε η εποχή για την τροφή με τα πολλά οφέλη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάιος Χασιαλής)

Τα κάστανα αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, που όταν καταναλώνεται σε λογική ποσότητα προσφέρει πολλά οφέλη. Παρά τις υψηλές θερμίδες τους (370 τα 100 γραμμάρια), περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Μάλιστα η βιολογική αξία της πρωτεΐνης τους είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.

Τα κάστανα είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες, αλλά φτωχότερα σε λίπος σε σχέση με άλλους καρπούς.

Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων –όπως το ολεϊκό και το παλμιτολεϊκό–, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής (HDL). Ακόμα, έχουν πολλές διαιτητικές φυτικές ίνες, που βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.

Ως υποκατάστατο δημητριακών, τα κάστανα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπρόσθετα, περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και φυλλικό οξύ, απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

  • Αναδημοσίευση από onmed.gr.