20 Οκτώβριος 2017, 17:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2017, 17:41

«Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια» με τη συνοδεία αρχαίας λύρας

  • Ομήρου Οδύσσεια: Το έργο που στιγμάτισε περισσότερο την ιστορία της ανθρωπότητας
    Αναθηματικό ανάγλυφο που φέρει παράσταση της σκηνής αναγνώρισης του Οδυσσέα από τη γριά τροφό του Ευρύκλεια. Στη δεξιά πλευρά, μπροστά σε όρθιο αργαλειό, η Πηνελόπη. (φωτ.: TAΠΑ / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Με τις ραψωδίες τ και υ της Οδύσσειας συνεχίζεται το πρόγραμμα συμμετοχικών αναγνώσεων «Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια», που πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας, ενώ δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να γίνει για λίγο ραψωδός!

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου και ώρα 11 π.μ. θα παρουσιαστούν οι ραψωδίες τ και υ. Ο Οδυσσέας συναντιέται ιδιαιτέρως με την Πηνελόπη χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Τη διαβεβαιώνει ότι η ώρα της επιστροφής του συζύγου της έχει φτάσει, όμως εκείνη δεν τον πιστεύει και θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει σε σύναψη γάμου και να κηρύξει αγώνα τόξου για να επιλέξει ως νέο σύζυγο τον νικητή. Έχοντας συμπαθήσει τον «ξένο», δίνει εντολή στην Ευρύκλεια να του προσφέρει λουτρό. Η Ευρύκλεια τον αναγνωρίζει από μια ουλή στο πόδι, όμως ο Οδυσσέας την ξορκίζει να μην πει τίποτε σε κανέναν. Μια σειρά από καλούς οιωνούς και η θεϊκή παρουσία της Αθηνάς εμψυχώνουν τον Οδυσσέα. Η ώρα της εκδίκησης πλησιάζει.

Δύο ραψωδίες παρουσιάζονται κάθε φορά από τον μουσικοσυνθέτη δρ Νίκο Ξανθούλη, αλλά και όσους από τους επισκέπτες επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια ανάγνωση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της προσωδίας. Η μετάφραση που χρησιμοποιείται είναι του Ζήσιμου Σιδέρη. Η διάρκεια των αναγνώσεων είναι δύο ώρες. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (30) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση (τηλ: 213214 4817, 213214 4856/-4858/-4866/-4893). Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.